Zavřený a vypuštěný bazén v Potůčkách na Karlovarsku.

Zavřený a vypuštěný bazén v Potůčkách na Karlovarsku. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Horský bazén v Potůčkách má ještě šanci, vyhráno ale není

  • 0
Chceme zpět náš bazén. Takový vzkaz poslalo v referendu 94 obyvatel Potůček na radnici. Právě vedení města před necelými dvěma lety rozhodlo o uzavření oblíbeného bazénu

Důvodem k tomuto kroku byl stav koupaliště a vysoké náklady na provoz a na nutnou rekonstrukci. Přesto už řada místních několik let bojuje o jeho znovuotevření.

K úternímu referendu přišlo z 253 platných voličů 127 lidí. „Dva hlasy byly neplatné, neboť místo zaškrtnutí je lidé odfajfkovali. Spočítali jsme 94 hlasů pro znovuotevření bazénu a 31 proti. Podle mého byl zájem na to, že je polovina prázdnin, veliký. Nutné je i říct, že okolo 40 lidí jsou takzvané černé duše, které mají na úřadě jen svou adresu, ale fyzicky se tu nevyskytují,“ uvedl předseda komise Martin Zábrana.

Další osud bazénu je v rukou zastupitelů

Radnice předem avizovala, že v případě, že se v místním referendu pro znovuotevření vysloví potřebná většina občanů, zváží nabídnout areál s bazénem do pronájmu třetí osobě, kdy by obec uvažovala provoz bazénu případně podpořit finanční dotací.

„Co bude dál s bazénem, to projednáme na dalším jednání zastupitelstva, kdy se k situaci vyjádří každý zastupitel. Já sám osobně nejsem zásadně proti bazénu, o variantě jeho opravy jsme dokonce uvažovali už od začátku, ale podle znaleckého posudku by nyní jen základní opravy vyšly přibližně na 10 milionů korun s tím, že každý rok bychom museli na provoz doplatit ze svého 3,5 milionu korun,“ vysvětlil starosta Vlastimil Ondra.

Jak upřesnil, ztráty od doby otevření jsou odhadovány na 40-50 milionu korun, což je i pro Potůčky vysoká cena.

Multifunkční hala místo koupaliště

Místo bazénu by tak podle města měla vyrůst multifunkční hala, která by sloužila jako tělocvična pro děti ze základní a mateřské školy či zázemí pro kulturní akce. Podobný nápad ale příliš nenadchl příznivce znovuotevření bazénu.

„Podobnou halu mají v Perninku a ta nevydělává. Navíc její cena je daleko vyšší než oprava bazénu,“ uvedl člen občanského sdružení Pro znovuotevření bazénu Vladimír Kvíčera.

„Rozdíl je v tom, že by případná hala prodělávala maximálně 300 tisíc ročně, oproti 3,5 milionů korun v případě bazénu. Nechali jsme si zpracovat čtyři varianty a vybrali jsme si tu, která počítá s využitím šaten a zázemí bazénu. Celkově by nás tak stavba vyšla na 26 milionů korun, kdy by finální cena vzešla z výběrového řízení,“ odvětil Ondra.

Bazén patří k turistickému ruchu

Koupaliště bylo v Potůčkách provozováno téměř 18 let a vzniklo v období, kdy byl ve vedení města Josef Fořt.

„Potůčky mohou vsadit pouze na turistický ruch a bazén k tomu patřil. V Nové Vsi u Brna je sice o půlku více obyvatel než u nás, ale mají pětkrát menší rozpočet než my. A bazén mají a ze svého rozpočtu ho utáhnou. Proč to u nich jde a u nás ne?“ ptal se Volf.

Podle starosty jsou to ale nesrovnatelné projekty. „Na Moravě jsou úplně jiné klimatické podmínky než u nás. Naše prosklená hala a střecha z polykarbonátu v zimě pořádně netěsnila, a proto byl bazén i energeticky velice náročný,“ vysvětlil Ondra.

Podle starosty mají navíc občané možnost navštěvovat bazén a přírodní koupaliště v sousedním Johanngeorgenstadtu. „Je to jen pět minut cesty,“ naznačil starosta.

Občanské sdružení svou snahu vzdát nechce a dopředu deklaruje, že boj teprve začíná. „Výsledek referenda je pro nás začátek bitvy. To, že takto bohatá obec nemá peníze na provoz a rekonstrukci bazénu, je zarážející, zvlášť když porovnáte částku za stavbu haly a opravu,“ dodal Kvíčera.