Drážní hasiči odstranili ve středu z perninského nádraží vrak jednoho z vlaků,...

Drážní hasiči odstranili ve středu z perninského nádraží vrak jednoho z vlaků, který havaroval v minulém týdnu. Vlak RegioNova, který měl zničený podvozek, museli hasiči naložit na přívěs kamionu s pomocí jeřábů. | foto: ČTK

Vrak havarovaného vlaku od Perninku odvezli hasiči po silnici

  • 4
Drážní hasiči odstranili z nádraží v Perninku havarovaný vlak RegioNova, který se před týdnem srazil s protijedoucí soupravou RegioShark. Soupravu, která má zničený podvozek, museli naložit na přívěs kamionu dvěma jeřáby a odvézt po silnici.

„Už v úterý vyjeli kolegové trasovat cestu, kterou se bude kamion s nákladem pohybovat. Jsou tu ostré zatáčky a elektrické dráty, tak se museli ujistit, že projedeme,“ řekl velitel středeční operace Petr Kaša.

Naložení vlaku na přívěs kamionu trvalo asi hodinu. Hasiči využili techniku Správy železnic, jeřáby z Chebu a Ústí nad Labem a tahač z Prahy.

Vlak, který vážil původně téměř 18 tun, po odstranění poškozených náprav vážil asi 14 tun. Podle Kaši se sice podobné zásahy cvičí, v praxi jsou však naštěstí ojedinělé. Nárazem výrazně poškozený vůz RegioNovy skončí v depu v Chebu a čeká ho sešrotování.

Tragická nehoda na trati mezi Karlovými Vary a německým Johanngeorgenstadtem se stala minulý týden v úterý odpoledne. Dva lidé při čelní srážce vlaků zemřeli, devět utrpělo středně těžká a těžká zranění, 15 lidí se zranilo lehce. Zraněni byli i tři zaměstnanci Českých drah.

Na sociálních sítích se zvedla vlna podpory pro zraněné železničáře. Na transparentním účtu určeném na pomoc zraněným kolegům je přes 439 tisíc korun.

Příčinu nehody vyšetřují policie, drážní inspekce i České dráhy, které dopravu na trati provozují. Podle prvních poznatků bylo příčinou havárie zřejmě selhání lidského faktoru, když strojvedoucí vlaku, který jel na Karlovy Vary a měl v Perninku počkat na protijedoucí vlak, vjel na trať. Několik set metrů za Perninkem se vlaky srazily.

V uplynulých osmi dnech se stalo na tratích několik velkých nehod. Nejtragičtější byl právě střet dvou vlaků na Karlovarsku u Perninku.

Další nehoda se stala v pátek na trati mezi Prahou a Kolínem. U pražských Běchovic narazil vlak bez cestujících do čekajícího rychlíku, nikdo se nezranil.

Na stejné trati pak v úterý večer narazil osobní vlak do zadní části nákladního expresu. Po nehodě zemřel strojvedoucí. Příčiny nehod se zatím vyšetřují, podle předběžných zpráv šlo o lidské chyby.