ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Rok v UNESCO je už na návštěvnosti lázeňských měst znát

  • 0
Rok od zápisu na mezinárodní seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO si na sklonku července připomněla tři lázeňská města regionu. Je to šance, jak povzbudit skomírající cestovní ruch, který dostal v posledních letech zásah ať už kvůli covidu nebo aktuálně kvůli válce na Ukrajině.

Snaha o zviditelnění se právě prostřednictvím UNESCO radnicím začíná vyplácet.

„Je jasné, že musíme svou snahu o propagaci měst zaměřit na novou klientelu a v tom by nám osvědčení o unikátních minerálních pramenech, léčebných procedurách, terapeutické krajině a dalších výjimečnostech mohla pomoct,“ konstatovala za Karlovy Vary jejich primátorka Andrea Pfeffer Ferklová.

Její slova potvrdil i Jan Kuchař, starosta Františkových Lázní. Podle jeho názoru se už letos našla spousta lidí, kteří se rozhodli přijet právě kvůli UNESCO.

Zatím jezdí spíše našinci

„Zatím jsou to spíš hosté z tuzemska. Předpokládali jsme, že nárůst zájmu bude v prvních pěti letech po zápisu na seznam UNESCO. A tento předpoklad se postupně naplňuje. Lidé si nás najdou,“ uvedl Kuchař.

Podobnou zkušenost mají i v Mariánských Lázních. „Jde to pozvolna, ale jde to,“ řekla o zvyšujícím se zájmu návštěvníků města o UNESCO Barbora Tintěrová, vedoucí mariánskolázeňského infocentra.

Podle jejích zkušeností se o město začínají více zajímat i zahraniční média. „Přibývá takzvaných press tripů i otázek ze zahraničních médií,“ doplnila vedoucí infocentra.

V zapsaných městech se připravují i na dobu, kdy nebude cestování natolik obtížné, jako je nyní. I proto prezentují UNESCO na zahraničních trzích.

Jednou z prvních příležitostí byl karlovarský Travel Trade Day. Akce pořádané agenturou CzechTourism se v květnu zúčastnili zástupci více než sedmdesáti zahraničních firem působících v cestovním ruchu.

Zahraniční veletrhy cestovního ruchu

„Mezi významné propagační počiny můžeme zahrnout prezentaci Karlových Varů a všech slavných lázeňských měst Evropy na americkém a kanadském trhu prostřednictvím evropské organizace European Travel Commision a s pomocí evropských dotací. Takto výraznou a zároveň nákladnou propagační kampaň by si jednotlivá města nemohla dovolit,“ popsala další formy propagace karlovarská primátorka. Americký a kanadský trh má přitom podle ní pro lázeňský trojúhelník velký potenciál.

Co se týká domácího cestovního ruchu, sázejí podle primátorky města na spolupráci s organizací České dědictví UNESCO. „Jde o prezentaci na různých veletrzích a festivalech po celé republice,“ doplnila Andrea Pfeffer Ferklová.

Roční výročí zápisu na seznam kulturního a přírodního dědictví oslavují v Karlových Varech mimo jiné interaktivní výstavou v Zámecké věži. Ta představuje všech jedenáct lázeňských měst Evropy, kterých se sériový zápis týkal. Výstava splňuje jeden z cílů UNESCO, což je osvěta a vzdělávání veřejnosti.

Podobnou akci měli v plánu i ve Františkových Lázních. „Nepodařilo se nám ale včas opravit jednu ze stěžejních staveb, kde se měla výstava k ročnímu výročí UNESCO odehrávat. Uskuteční se proto až na podzim,“ dodal starosta Františkových Lázní Jan Kuchař.