Exkurze ve výrobně hudebních nástrojů Amati - Denak Kraslice.

Exkurze ve výrobně hudebních nástrojů Amati - Denak Kraslice. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Krajský soud v Plzni poslal kraslický podnik Amati – Denak do insolvence

  • 1
Vyhlášením insolvenčního řízení vygradovaly finanční problémy kraslického výrobce dechových hudebních nástrojů. Ten hodlá v rámci řízení požádat o reorganizaci podniku.

„Chceme věřitele požádat o reorganizaci podniku,“ potvrdil jednatel společnosti Jiří Štípek. Bližší podrobnosti o insolvenčním řízení i o další budoucnosti podniku chystá v tomto týdnu zveřejnit Timothy Oldroyd, ředitel společnosti Geneva BrassWind Limited, která je majoritním vlastníkem kraslického podniku.

Krajský soud v Plzni vyhlásil insolvenční řízení na návrh části zaměstnanců podniku, kteří od června zůstali bez výplat. „Nyní mohou zaměstnanci podávat hodinovou výpověď bez udání důvodu. Stát se o ně prostřednictvím Úřadu práce postará,“ zhodnotil dopad vypsání insolvence Milan Šudák, předseda odborové organizace Amati – Denak. Podle jeho slov této možnosti zaměstnanci už na samém počátku řízení využívají.

Už na počátku září měla tradičnímu výrobci hudebních nástrojů pomoct finanční injekce od zahraničního investora. Podle odborářů měla přijít z Číny. „K tomu nemám žádné informace. S potenciálním investorem jednal Timothy Oldroyd,“ komentoval tuto možnost Jiří Štípek.

Management podniku věří, že se výrobu v Kraslicích podaří udržet. Podle dřívějšího vyjádření Timothy Oldroyda se to ovšem neobejde beze změn. „Jsou nutné, pokud má továrna přežít a prosperovat,“ konstatoval zástupce majoritního vlastníka na sklonku srpna. „Naší snahou je, aby se Amati stala evropským lídrem výroby hudebních nástrojů,“ naznačil ve stejném vyjádření smělé cíle vedení firmy.

Amati – Denak zaměstnávala téměř dvě stovky lidí. Už v počáteční fázi problémů ovšem v rámci reorganizace dostalo 25 lidí výpověď pro nadbytečnost. Další pak později odcházeli z vlastní vůle. „Jenom z korpusárny odešlo pět nebo šest zaměstnanců,“ konstatoval před nedávnem předseda odborů Milan Šudák.