Mezi středoškoláky budou v Sokolově nově také budoucí absolventi vojenské školy.

Mezi středoškoláky budou v Sokolově nově také budoucí absolventi vojenské školy. | foto: Petr Toman, MAFRA

Vojenská škola bude v Karlovarském kraji už letos

  • 1
Zájemci, kteří se těšili na studium Vojenské střední školy Moravská Třebová v Sokolově, nakonec nemusejí být zklamaní. Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová nyní potvrdila, že se první ročník skutečně otevře ve školním roce 2018/2019.

Před dvěma týdny přitom uvedla, že sokolovská pobočka bude fungovat až o rok později.

„Mám velkou radost, že paní ministryně opětovně zvážila možné otevření pobočky vojenské střední školy v Sokolově a informovala mě o tom, že je připravena vydat změnový pokyn k vyhlášení podmínek přijímacího řízení pro obor vzdělání elektrotechnika v Sokolově, v pobočce vojenské střední školy, už pro školní rok 2018/2019,“ reagovala hejtmanka Jana Vildumetzová.

Zároveň ocenila věcný přístup Ministerstva obrany k požadavkům kraje na urychlení otevření pobočky.

„Věřím, že výsledkem naší spolupráce bude kvalitně fungující pracoviště Vojenské střední školy v Sokolově s úspěšnými absolventy,“ dodala.

Vojáci zamíří do Sokolova

Karla Šlechtová ji v dopise požádala o maximální spolupráci a Jana Vildumetzová ministryni garantovala, že vedení kraje splní všechny podmínky nutné k zajištění chodu pobočky. Jde zejména o zabezpečení prostor pro výuku v Integrované střední škole technické a ekonomické Sokolov (ISŠTE), zajištění stravování, ubytovacích prostor pro žáky i zaměstnance školy.

„Změna postoje Ministerstva obrany je pro nás velmi důležitá, ať už vzhledem k odlivu mladých lidí z regionu, tak i k potřebě nabídnout zajímavý atraktivní obor a k nutnosti restartu našeho kraje,“ dodala hejtmanka.

Karla Šlechtová uvedla, že vzhledem ke znalosti rizik pevně doufá, že projekt garantovaný hejtmankou bude úspěšný a kraj v pobočce získá kvalitní odbornou a všeobecně uznávanou školu s adekvátní naplněností a spokojenými frekventanty.

První pobočka v republice

„Je to pro nás všechny o to důležitější, že úspěch otevření a zavedení pobočky Vojenské střední školy v Sokolově je klíčový pro otevření případných dalších poboček v jiných krajích. Osobně plně podporuji vojenské vzdělávání v celé České republice a budu klást maximální důraz na jeho kvalitu a budoucí uplatnění absolventů v řadách Armády České republiky,“ řekla ministryně.

Přihlášky na střední školy musejí žáci odevzdat do března. Krajský radní pro školství Jaroslav Bradáč předpokládá, že to stihnou i v případě vojenské školy.

„Budeme ji muset ještě zpropagovat, protože informace byly bohužel rozporuplné. Spousta dětí, které o ni měly zájem, byla trochu zklamaná,“ řekl. Příchod vojenské školy již delší čas řeší sokolovská ISŠTE. Domluvila se na nově vybudovaném zázemí domova mládeže, stravování i učitelských úvazcích.

„Doděláváme režimová opatření a teď jde jen o to, rychle vojenskou školu znáborovat. Jsme na ni připraveni, jednali jsme o ní průběžně několik měsíců a těšíme se na to, až začne fungovat,“ uvedl ředitel ISŠTE Pavel Janus.

Příští týden má schůzku s velitelem školy v Moravské Třebové, na které budou jednat o náboru, kapacitách, přihláškách a dalších záležitostech.

Elektrotechnika je na vojenské škole čtyřletým maturitním oborem a vzdělání je zaměřené na přípravu k výkonu služby vojáka z povolání ve služebním poměru k České republice. Přijímací zkouška se skládá z matematiky, češtiny a literatury i tělesné výchovy, dalším kritériem je dobrý prospěch.