Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slavný rakouský vědec měl kořeny v Karlovarském kraji

  14:55
Richard Plaschka (1925 - 2001) je jedním z nejslavnějších rakouských vědců. Mezi jeho předky je nejspíše také jeden z členů slavného podnikatelského rodu Haasů z Horního Slavkova na Sokolovsku.

Richard Plaschka jako vojín wehrmachtu na Bítově při návštěvě barona Haase (třetí zleva). | foto: Archiv Luděk Jaša

Jeho jméno zná většina obyvatel Rakouska. Po slavném historikovi nese jméno část vídeňské univerzity kde působil jako rektor, stejnojmenná nadace podporuje svým stipendiem nadané studenty z celého světa. Málokdo ale ví, že kořeny Richarda Plaschky sahají do Česka, respektive až do Karlovarského kraje.

Je možné, že je potomkem jednoho z nejslavnějších místních rodů - slavných Haasů z Horního Slavkova. Ti patří mezi nejvýznamnější podnikatele z regionu. Členové rodu vybudovali porcelánku, která byla v pořadí druhá v monarchii Rakouska-Uherska a první manufakturou v Čechách.

Slavný rod

„Rod velice rychle zbohatl již v době, kdy jiné, srovnatelné rodiny, teprve začínaly expandovat. A tak v době, kdy Puppové vlastnili jen jeden ‚malý‘ hotel, Moser továrničku na sklo, Mattoni a Becherové se teprve začínali prosazovat, Haasové již vlastnili či spoluvlastnili několik továren na porcelán,“ popisuje význam slavného podnikatelského rodu historik a publicista Luděk Jaša.

Haasům dále patřilo několik zámků v regionu, hrad, pivovar, velké panství, mnoho obcí, rybníků a hostinců. Po pěti velkých domech jim patřilo v největších městech monarchie.

V roce 1867 se stal hlavou rodu Jiří Haas, který pocházel ze zámku v Kamenném Dvoře. Později přikoupil ještě zámek Mostov, kde se mu v roce 1876 narodilo jeho jediné dítě – syn pojmenovaný po něm – Jiří, toho jména II. Jiří Haas starší dosáhl za svého života titulu baron. V té době u něj pracoval sluha, kočí jménem Ondřej Plaschka.

Ondřej Plaschka se narodil v Karlových Varech – Drahovicích, jeho manželkou byla Marie rozená Heinová z Karlových Varů. Nastoupil jako panský kočí u Jiřího Haase na zámek Mostov a všude jej doprovázel. Jeho manželka zde pracovala jako služebná.

Rodinné tabu

Necelé dva měsíce po narození Jiřího Haase II. se také Plaschkovým narodil syn, dostal jméno Josef. Od počátku měl v rodině Haasů výjimečné postavení. Bydlel s nimi na zámku, dostával jídlo i oblečení srovnatelné s tím, jaké dostával mladý Jiří, a společně s ním vyrůstal. Dokonce v době, kdy otec Jiří Haas odjel s Plaschkovými na zimu do teplejší Vídně, zůstal Josef na zámku a matka Jiřího – Olga se o něj starala jako o svého. Dostával i stejně cenné dárky jako její syn. Oba nastoupili ke studiu na gymnázium do Lokte, přičemž Jiří Haas senior za oba platil velmi vysoké individuální školné včetně soukromého učitele, což si nikdo jiný ze studentů nemohl dovolit.

„Původ Josefa Plaschky je ale kryt tajemstvím. Každému bylo podivné, proč právě syn kočího má v baronově rodině mimořádné postavení a proč si užívá stejných výhod jako legitimní syn Jiří. Vždy se spekulovalo, zda se nejedná o nemanželské dítě Jiřího Haase seniora,‘ uvádí Jaša.

Podle výpovědí služebnictva byl na panství Haasů původ Plaschkova syna zcela tabu, nesmělo se o tom mluvit. „Podle všech podkladů a nepřímých důkazů však vše nasvědčuje tomu, že se mohlo skutečně jednat o syna Jiřího Haase,“ poukazuje Jaša.

Odpovědnost za Bítov

Jiří junior byl typickým příslušníkem „zlaté mládeže“. Jako jediného syna ho rodiče zahrnuli ohromným bohatstvím, neměl žádné povinnosti, nudil se a žil jen flámováním a divokou zábavou. A při tom jej vždy doprovázel i Josef, byli jako dva nerozluční bratři.

Při svých divokých akcích se stávali až nebezpečnými pro své okolí, neboť během nezřízených zábav často poničili mnoho majetku, zabíjeli domácí zvířata a působili další škody.

Roku 1912, když už si s výchovou syna Jiřího jeho rodiče nevěděli rady, zakoupil Jiří Haas senior velmi zadlužený a zchátralý hrad Bítov. Ten oddlužil, opravil a na syna Jiřího přepsal. Doufal, že starost o majetek a panství jej donutí věnovat se konečně zodpovědně vážným věcem.

Jiří junior se odstěhoval na hrad Bítov a s ním sem přišel i jeho druh Josef Plaschka, který mu zde začal dělat správce majetku. „Změna byla pro oba velice úspěšná. Jiří vedl hrad i panství skvěle, byl velmi oblíbený a lidé ho milovali. Založil tu například druhou největší zoo v tehdejším Československu, jako domácí mazlíček s ním na hradě žila lvice jménem Micimaus a stal se mecenášem opuštěných zvířat z celého okolí. Z Plaschky se stal starostlivý a pečlivý hospodář, který vedl panství skvělým způsobem,“ popisuje Jaša další životní osudy Josefa Plaschky.

Vědec humanista

Na hradě Bítově se 8. července 1925 Josefu Plaschkovi narodil jediný syn – Richard Georg Plaschka (kmotrem mu byl Jiří Haas). Ten se odmala projevoval úplně jinak než jeho otec – vážně, starostlivě a zodpovědně. Školu vystudoval ve Znojmě. V roce 1943 byl jako voják wehrmachtu nasazen na východní frontě. Po skončení války byla celá rodina Josefa Plaschky odsunuta do Rakouska a tam se usadila ve Vídni. Richard nastoupil v roce 1958 na vídeňskou univerzitu ke studiu humanitních věd, po jejím dokončení zde pokračoval v další práci.

Od roku 1981 zde pracoval jako rektor. Postupně se stal velice uznávaným členem této akademie i na mezinárodní scéně. Nakonec se z něj stal jeden z největší vědců humanitních oborů Rakouska.

Dnes je jméno Dr. Richard Plaschka na jednom z nejčestnějších míst mezi rakouskými vědci a Rakušané se jím rádi a často po světě chlubí. Jeho jméno je zapsáno ve všech soupisech lidí s akademickým vzděláním. Na jeho počest je pojmenovaná část vídeňské univerzity, jeho jméno nese i nadace pro nadané začínající vědce - Nadace Richarda Plaschky. Byl založen i zvláštní grant pojmenovaný „Grant Richard Plaschka Stipendium“ a ten je určen pro studenty z celého světa. V roce 2004 byla dále ustanovena cena Richarda Plaschky, která se vyhlašuje každé dva roky. Je zaměřena na vědecké pracovníky a uděluje se jako ocenění za mimořádné výsledky pro vědce do 40 let.

Je u nás dosud málo známou skutečností, že jeden z nejuznávanějších rakouských vědců je původem z karlovarského regionu a významně zasáhl do světového dění.

Dr. Richard Georg Plaschka zemřel 27. října 2001, pochován je ve Vídni.

Autor:
  • Nejčtenější

Strážníci vytáhli osvědčený recept na neplatiče pokut. U dvou fungoval hned

19. dubna 2024

Premium Dva notoričtí neplatiči pokut z řad motoristů uvázli v síti karlovarských strážníků. Díky...

Chovatel „venčil“ v parku na stromě hady, vyděšená žena zavolala strážníky

12. dubna 2024  14:36

Neznámý milovník hadů vzal dva své svěřence a nechal je užívat si teplé jarní slunce na stromě v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

Lázně si ze sebe dělaly legraci na pohlednicích

14. dubna 2024  10:43

Když se jednou karlovarský amatérský historik a autor dvou knih o Karlových Varech Antonín Foglar...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chovatel na Chebsku našel desítky mrtvých ovcí, zřejmě je roztrhali vlci

19. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  13:30

Vlčí smečka napadla chov ovcí v Paliči u Lipové na Chebsku. Soukromý chovatel po jejich útoku sčítá...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Strážníci vytáhli osvědčený recept na neplatiče pokut. U dvou fungoval hned

19. dubna 2024

Premium Dva notoričtí neplatiči pokut z řad motoristů uvázli v síti karlovarských strážníků. Díky...

Chovatel na Chebsku našel desítky mrtvých ovcí, zřejmě je roztrhali vlci

19. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  13:30

Vlčí smečka napadla chov ovcí v Paliči u Lipové na Chebsku. Soukromý chovatel po jejich útoku sčítá...

Neprodávejte je, apeluje petice za zachování posledních městských lázní

19. dubna 2024  9:18

Zachránit poslední výspu tradičního lázeňství v Karlových Varech. Takový je apel iniciátorů petice...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...