Filmový festival znamená tisíce fanoušků v ulicích města, uzavírky i problémy s...

Filmový festival znamená tisíce fanoušků v ulicích města, uzavírky i problémy s parkováním. S tím se musí popasovat policisté i strážníci. | foto: Petr Przeczek, 5plus2.cz

Filmový festival ovlivní dopravu v Karlových Varech, zkomplikuje parkování

  • 0
Zejména ulic v lázeňské zóně Karlových Varů se dotknou změny v dopravě, které souvisí s 53. ročníkem mezinárodního filmového festivalu. V plánu jsou úplné uzavírky, čekají se potíže s parkováním.

Uzavírky budou nejčastější v době zahájení a ukončení nejvýznamnější karlovarské kulturní akce.

„V pátek 29. června mezi 16:45 a 18:30 bude postupně úplně uzavřen provoz v ulicích obchodně správní i lázeňské části města,“ uvedl Jan Kopál, mluvčí karlovarského magistrátu. Konkrétně jde o ulice T. G. Masaryka, Zahradní, nábřeží Osvobození, křižovatku Zámecký Vrch – Pod Jelením skokem a křižovatku Slovenská – U Imperialu.

„Důvodem pro toto omezení je průjezd slavnostní kolony při zahájení festivalu,“ vysvětlil Kopál s tím, že úplně stejná uzavírka se chystá i na 7. červenec, tedy při zakončení akce.

Tím ovšem seznam pátečních uzavírek nekončí. Od deváté hodiny večer až do půl jedné v noci se auta nedostanou na Zahradní ulici. Příčinou této uzavírky je koncert při zahájení festivalu.

Filmový festival je každoročně akcí, která do Karlových Varů láká tisíce lidí. A ti v hojné míře jezdí auty, což se negativně projevuje na dopravě ve městě.

„Jsme pochopitelně připraveni na nárůst počtu přestupků v dopravě,“ konstatoval Marcel Vlasák, velitel karlovarské městské policie. Ty se podle zkušeností z minulosti týkají hlavně parkování.

„Budeme se permanentně věnovat přestupkům, jako je stání v křižovatkách či na přechodech pro chodce,“ uvedl Vlasák. Hlavní úkoly strážníků mají nicméně vztah k veřejnému pořádku.

Testy na alkohol

Na nápor aut se připravují i státní policisté. Ti posilují výkon služby ve všech spektrech činnosti. A nabídnou i služby navíc.

„Nezapomínáme tak například na řidiče, kteří mohou přijít a nechat se otestovat, zda nejsou pod vlivem alkoholu,“ uvedla krajská policejní mluvčí Kateřina Böhmová.

Tuto možnost mají návštěvníci města v takzvaném Mobilním komunikačním a informačním centru, které bude v ulicích Karlových Varů operovat už podesáté. Zájemci tam získají také informace o tom, kde v Karlových Varech co najít. Návštěvníci města zde dostanou například informace o parkovištích.

Zrušené parkoviště

Ovšem počet míst, kde lze zaparkovat, se kvůli chystané rekonstrukci areálu někdejší Hypernovy v ulici Dolní Kamenná v širším okolí centra města zúžil.

Absence desítek parkovacích míst v době konání mezinárodního filmového festivalu však nebude mít podle primátora Petra Kulhánka zásadní dopad na parkování ve městě.

„Plocha u Západní ulice dokáže uspokojit potřeby motoristů,“ konstatoval. O záměru majitel areálu město neinformoval.

Ani to podle Kulhánka není jeho povinností. „Je to soukromý vlastník, takže si může stanovit vlastní režim,“ doplnil primátor.

„Na tuto plochu budeme i za pomoci mapek odkazovat řidiče v maximální možné míře,“ dodal k tomu velitel karlovarských strážníků Marcel Vlasák.