Jáchymovský patriot Jaroslav Ochec je nadšeným propagátorem zřejmě nejstarších...

Jáchymovský patriot Jaroslav Ochec je nadšeným propagátorem zřejmě nejstarších hracích karet světa. Ty bohužel už léta nikdo neviděl. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

V 90. letech se našly zřejmě nejstarší karty světa. Záhy ale zmizely

  • 0
Nikdo je už dlouhá léta neviděl. Přesto mají jáchymovské hrací karty, možná nejstarší čertovy obrázky na světě, své věrné příznivce, mezi které se řadí i Jaroslav Ochec.

O historii unikátního nálezu i o tom, že se karty záhy po objevení ztratily, rád vypráví na místě, které je od 90. let minulého století s historií hracích listů navždy spojeno. V expozici Knihovny Latinské školy v Jáchymově.

V původních renesančních prostorech jsou vystavené třeba i vzácné libri catenati, v Česku největší sbírka knih s řetězem. Celkem se knihovna stará o více než dvě stovky rukopisů, prvotisků a starých tisků ze 16. století a právě v jednom z nich se po vytopení skladových prostor knihovny v 90. letech karty objevily.

„Prasklo topení a hřbety několika knih se poničily natolik, že musely být převezeny k mistrovi knihařského řemesla Janu Sobotovi do jeho dílny v Lokti,“ převyprávěl začátek příběhu jáchymovských hracích karet Jaroslav Ochec. Když mistr Sobota knihy zrestauroval a opatřil jim nové desky se starobylou patinou, mohl si ty poničené nechat. A právě v nich našel sadu hracích karet patrně z druhé poloviny 15. století. 

„Jde o nejstarší kompletní sadu karet na světě, bohužel možná nenávratně ztracenou. Poté, co Jan Sobota karty zrestauroval a zdokumentoval, náhle zemřel. Od té doby už je nikdo neviděl,“ dodal Jaroslav Ochec s tím, že Jan Sobota byl špičkou ve svém oboru.

„Proces restaurování karet byl pomalý a vyžadoval opravdu velkou trpělivost. Už proto, že byly karty vlepeny do desek knihy, kterou někdy v 16. století knihař opravoval a pro slepení desek použil hnědý dextrin. Toto lepidlo zčernalo a ztvrdlo a bylo téměř nemožné ho z papíru odstranit. Některé karty byly navíc poškozené nejen lepidlem, ale i knižními červy,“ vysvětlil znalec jáchymovské historie. 

Autor karet, tedy kartýř, znám není. Z dokumentace, kterou po zrestaurování Jan Sobota udělal, jen vyplývá, že byla lícová strana karet bílá a šlo o ručně kolorovaný dřevoryt. Rubová strana pak byla světle šedá a bez zdobení.

Sbírku unikátních karet má i hrad Karlštejn. O nich se říká, že byly vhozeny do krbu a průvanem zaneseny do komína, odkud po dlouhé době poškozené spadly. Dnes jsou vystaveny v karlštejnském Děkanství, z celé sady se jich ale dochovalo jen sedm. A kde se hrací karty vůbec vzaly? 

Jedna z teorií tvrdí, že se vyvinuly ze šachové hry a že mají svůj původ nejspíš v Orientu. K hracím kartám se váže i úsměvná historka o vzniku slavného sendviče, pokrmu, který zná celý svět. Traduje se, že John Montagu, čtvrtý hrabě ze Sandwiche, poručil svému komorníkovi, aby mu přinesl plátky masa mezi dvěma chleby, aby mohl jíst maso a nemusel dát karty z ruky. To se stalo zvykem a ostatní si začali poroučet totéž co Sandwich. A je tomu tak dodnes i bez hraní karet.