VIDEO: V Chebu se protestovalo proti návratu hazardu, město se bojí žalob

  • 6
Přibližně sto padesát lidí ve středu podpořilo transparenty a hlasitým pískáním organizátory demonstrace proti návratu hazardu do města. Před posledním jednáním zastupitelstva ji svolala opozice na chebské náměstí Krále Jiřího.

Důvodem je bod programu, v rámci kterého chce stávající koalice změkčit vyhlášku proti hazardu.

Ta přitom v Chebu funguje od loňského listopadu a veškerý hazard odsouvá na Svatý Kříž. Schválena byla po dlouhých debatách (více v článku Hazard musí pryč z Chebu).

„Návrh znovu povoluje hazard na čtyřech místech ve městě a nově i v Pivovarské ulici. Současně konstatuje, že kdokoli si požádá, musí mu město vyhovět. Pokud tedy navrhovaná úprava vyhlášky projde, může nová herna vzniknout kdekoli,“ říká opoziční zastupitel Miroslav Plevný.

Ten zároveň varuje, že byť jen několikaměsíční zneplatnění současné vyhlášky o zákazu hazardu umožní provozovatelům požádat ministerstvo financí o prodloužení licence třeba na dalších deset let.

Starosta Zdeněk Hrkal už dříve uvedl, že cílem změny není plošný návrat hazardu do města, ale skutečnost, že vyhláška není v pořádku.

A kvůli tomu by podle jeho slov mohlo město v budoucnu čelit žalobám provozovatelů na náhradu ušlého zisku. O vyhlášce budou chebští zastupitelé jednat dnes.