Kobra odhalila na Chebsku rekordní daňový únik, zatkla dva obchodníky

  • 3
Cigarety za tři čtvrtě miliardy korun postupně prodali dva Asiaté z obce Svatý Kříž na Chebsku. Teď na ně v jejich firmách při razii „zaútočila“ daňová Kobra a policisté je odvedli v poutech. Je to dosud největší odhalený daňový únik na kuřivu v západních Čechách a zřejmě i v celé republice.

Podle policistů se jedná o stamiliony korun.

Pro zhruba čtyřicetiletého vietnamského obchodníka z obchodu Petr nezačalo časné úterní ráno právě nejlépe. Černě odění policisté z pořádkové jednotky v kuklách totiž živnostníkovi vyrazili zamčené skleněné dveře.

Veliteli akce nahlásili, že v domě jsou čtyři osoby. A po chvilce si kriminalisté odvedli asi čtyřicetiletého živnostníka do služebního auta.

„Nejsme daleko od tvrzení, že karlovarská Kobra řeší zatím největší únik na daních v republice. U cigaret zatím nic takového nebylo. Majetek exekučně zabavíme a použijeme na úhradu daňových nedoplatků,“ řekl při úterní razii ve Svatém Kříži Jiří Žežulka, který na generálním finančním ředitelství vede oddělení boje s daňovými úniky.

Odhaduje, že jen na DPH přišla státní pokladna minimálně o 120 milionů korun. Další desítky milionů jsou nezaplacené daně z příjmu. Podle Jiřího Žežulky je možné, že se daňový únik nakonec vyšplhá ke dvěma stovkám milionů korun.

Akce s krycím názvem Habu II začala na Velikonoční pondělí. Na 80 kriminalistů, policistů pořádkové služby, celníků a pracovníků Generálního ředitelství finanční správy začalo na pěti místech na Chebsku s domovními prohlídkami. V pondělí kriminalisté zatkli prvního ze dvou vietnamských obchodníků. A začali prohledávat jeho sklady.

Stejný scénář následoval zhruba o dvě stovky metrů dál, kde má prodejnu s cigaretami a jiným zbožím druhý vietnamský podnikatel. Sklady měl napěchované cigaretami. Členové Kobry odhadovali, že to je na dva kamiony. Našlo se i větší množství peněz v hotovosti.

Během posledních dvou týdnů zasahovala karlovarská daňová Kobra už podruhé. Na konci března se v Novém Kostele na Chebsku a na dalších místech kraje zaměřila především na naftu nelegálně dovezenou z Německa (více o zásahu čtěte zde).