ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jan Markovič, iDNES.cz

Kamery ohlídají další místa v kraji, do ulic je montují v Sokolově i Chebu

  • 0
V Sokolově přibude pět kamerových bodů. Po jejich montáži budou strážníci disponovat více než stovkou monitorovacích míst.

Schválením smlouvy se sdružením vlastníků bytů ve věžáku nedaleko obchodního domu Tesco v Sokolově začala další etapa rozšiřování městského kamerového systému. Dění okolo nákupního centra ohlídají hned dvě kamery.

„Jedna bude na zmiňovaném věžáku a bude monitorovat dění na parkovišti. Druhou umístíme na lampu veřejného osvětlení. Ohlídá vjezd na parkoviště,“ uvedl Petr Kubis, velitel sokolovské městské policie. 

Dalšími třemi kamerami chce posílit dohled nad pěší zónou ve Vítězné ulici. Po jejich montáži se počet kamerových bodů v Sokolově přehoupne přes stovku.

„Aktuálně máme 97 kamerových bodů. Vedle pěti sokolovských škol monitorují dění na šesti parkovištích ve městě,“ konstatoval velitel. Zajímavostí je, že záběry z kamer na parkovištích jsou k dispozici on-line na webových stránkách města.

Důvodem pro rozšíření kamerového systému je podle Kubise bezpečnostní situace ve městě. „Dlouhodobě se potýkáme s problematikou bezdomovců. Ve městě jich je nyní takříkajíc aktivních 43,“ uvedl velitel. Jejich počet neubývá, spíš naopak. „V ulicích máme i cizince. Slováky, Rumuny, mezi bezdomovci byl i Maročan,“ doplnil velitel sokolovských strážníků.

Kamery v Chebu upozorní na rizikové chování

Do modernizace kamerového systému se pak pustili v Chebu. V první fázi zde vymění techniku na stávajících bodech, z nichž už řada nefunguje. Cílem je zvýšení bezpečnosti. Celkem jde o investici za přibližně šest milionů korun, kterou město zaplatí ze svého rozpočtu.

„V těchto dnech by měl dodavatel instalovat na stávajících dvaceti bodech nové kamery. Ty staré jsou z velké části nefunkční. V současnosti jich pracuje jen asi šest. Rovněž dojde k obnovení celého systému přímo na služebně městské policie. Jedná se o nové počítače a programy, které záběry kamer vyhodnocují,“ přiblížil chebský místostarosta Jiří Černý.

Kamery se tak naučí například upozornit obsluhu, že se na některém místě začne shlukovat více lidí, umí také rozpoznat rizikové chování nebo vyhodnotí jako nebezpečí, pokud se člověk na záběru delší dobu nehýbe. V následující fázi by se měly v chebských ulicích objevit další kamery. Celkem by jich mělo sloužit jednačtyřicet.

Moderní inteligentní systém bude přínosem i proto, že přes vyšší počet kamer nebude nutné přijímat víc zaměstnanců pro jeho obsluhu. Místa, kde by se nové kamery měly objevit, zatím město ve spolupráci s odborníky vyhodnocuje. 

„Chceme se zaměřit na hlavní tahy městem a na místa, která jsou více problematická či důležitá,“ popsal Černý s tím, že v ulicích nebude chybět ani přenosný kamerový bod. Ten v současnosti pracuje v ulici 17. listopadu. „Není jednoduché jej jen tak přemístit. Celý proces podléhá schvalovacímu řízení. Na místech, kam kamery nedohlédnou, je možné použít také například fotopasti,“ podotkl Černý.

,