Filip Prekop, archeolog Národního památkového ústavu v Lokti, zkoumá takzvaná...

Filip Prekop, archeolog Národního památkového ústavu v Lokti, zkoumá takzvaná národopisná kamna Williho Russe. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Vzácná kamna, o která se vedl spor, poputují z hradu do muzea

  • 0
Vzácná národopisná kamna Williho Russe, která se stala předmětem sporu mezi Chebem a Loktem, se budou stěhovat. Z kasemat Chebského hradu v sousedství Černé věže se přesunou do nově zrekonstruovaných prostor Muzea Cheb v budově na náměstí Krále Jiřího. Ale až poté, co je odborníci rozeberou.

„Demontáž kamen bude náročná, měla by trvat bezmála celý rok,“ uvedla mluvčí města Cheb Simona Liptáková. Podle jejích slov by v uvolněném prostoru měla najít místo expozice zbraní, které jsou v kasematech po dobu turistické sezony vystaveny.

Kachlová kamna byla součástí rozsáhlého souboru děl Williho Russe, který zůstal po umělci v jeho dílně v Krásně. Vznikla na objednávku města Cheb a jsou zdobená plastickými reliéfy s národopisnou tematikou, lidovými kroji ze sudetoněmecké oblasti a třiašedesáti rýmovanými egerlandskými průpovídkami.

Mezi figurkami se tak skrývá například rčení „Kdo chce svět převrátit, bláznu se podobá“ nebo „Kdo se moc bojí, musí se moc klepat“. Ale také například věta „Kdybychom museli mluvit česky, zlámali bychom si jazyk“ či výzva „Nenechte stát kolíbku prázdnou, jinak by naše Chebsko zaniklo“.

O vzácná národopisná kamna z pozůstalosti po válce odsunutého keramika Williho Russe se v minulosti vedl dlouhý spor.

Získat je chtělo město Loket s tím, že unikát patří do takzvané loketské sbírky.

Předměty z této kolekce před lety vrátil městu stát a nyní je průběžně třídí a vystavuje loketský hrad.

Jenže město Cheb i Karlovarský kraj kamna odmítly vydat.

Po bezmála dvou letech pak Okresní soud v Karlových Varech žalobu Lokte zamítl a rozhodl tak, že kamna skutečně patří Chebu, respektive kraji, který je zřizovatelem tamního muzea.