Starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová.

Starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová. | foto: archiv, MF DNES

Starostka se rozloučí pod vánočním stromem, i kvůli pronásledovateli

  • 0
Pod rozsvíceným vánočním stromem se rozloučí starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová. K 1. prosinci po sedmi letech odejde z funkce a definitivně se přesune do Prahy, kde už od září působí jako místopředsedkyně Svazu měst a obcí.

Zjistila, že oba posty nelze zvládnout na sto procent a že na dálku po telefonu řídit město nechce. Na radnici do Slavkova se dostala v poslední době obvykle jednou týdně a o víkendu.

"Rozsvícení vánočního stromu bude mojí poslední akcí, tam se s občany rozloučím. Cítím, že starosta musí být ve městě přítomen, být po ruce občanům, dělat rozhodnutí rychle. Ne až večer nebo v sobotu," vysvětlila důvod odchodu Jana Vildumetzová. Že funkci starostky složí k 1. prosinci, oznámila v pondělí večer zastupitelům. Mandát zastupitelky si ponechá.

Kdo město povede dál, není jasné. Vítěz minulých voleb ODS svolá místní sněm a jeho členové načrtnou další scénář. Nikdo z vedení nechce zatím o možných variantách mluvit.

Bude ale těžké najít v zastupitelstvu člověka, který by ochotně opustil svou práci a stal se starostou jen na posledních deset měsíců, které zbývají do příštích voleb.

Starostka chce do konce listopadu připravit rozpočet na příští rok a zkontrolovat projekty, se kterými se Slavkov hodlá ucházet o evropské dotace. Jde o akce za celkem 60 milionů korun.

K rozhodnutí Jany Vildumetzové odejít z radnice přispěl i Ladislav Janoušek (více čtěte zde). Zamilovaný a odmítnutý podivín se dlouho mstil a otravoval jí život. "Stále o mně shání informace. Naposledy v pondělí na zastupitelstvu. On je také důvodem, proč funkci skládám," dodala starostka.