ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Karanténu či izolaci poruší každý dvanáctý člověk, ukázaly kontroly

  • 39
Hygienici v Karlovarském kraji provedli ve spolupráci se speciálně vyškolenými policisty už celkem 220 kontrol u lidí, kterým byla nařízena karanténa či izolace v souvislosti s onemocněním covid-19. Pochybení zjistili v méně než dvacítce případů.

„Zatím bylo pochybení zjištěno v osmnácti případech,“ potvrdila mluvčí krajských hygieniků Michaela Zajíčková.

Kontroly ve spolupráci s policií provádí hygiena už od poloviny února. Policisté jsou stejně jako pracovníci hygieny vybaveni ochrannými obleky, štíty, respirátory a rukavicemi.

„Zároveň jsou speciálně vyškoleni, jak mají ochranné pomůcky používat, aby bylo omezeno riziko případné nákazy,“ uvedla mluvčí krajského policejního ředitelství Kateřina Krejčí.

Kontroly jsou prováděny několikrát v týdnu a člověk, kterému byla nařízena izolace či karanténa, se prokazuje rozhodnutím o nařízení vydaným praktickým lékařem, případně hygieniky. Pokud jej v místě bydliště, kde se má zdržovat, kontrola nenajde, předávají hygienici ihned podnět policii.

„Z podnětů, které policie z asistencí získala, už zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu šíření nakažlivé lidské nemoci. Ty v současné době prošetřujeme,“ dodala mluvčí.

Izolace i karanténa jsou z hlediska trestního zákona postižitelné stejně. Podle trestního zákoníku se může jednat o úmyslný nebo nedbalostní trestný čin. V prvním případě hrozí v době nouzového stavu až osmiletý trest odnětí svobody, v tom druhém šest měsíců až tři roky.

Obecně platí, že nakažený člověk musí v domácí izolaci povinně strávit minimálně 14 dní od pozitivního testu, o ukončení izolace pak rozhoduje lékař. 

Karanténu nařídí hygienik nebo speciální trasovací call centrum lidem, kteří byli v rizikovém kontaktu s nakaženým. Trvá pak rovněž 14 dní od posledního kontaktu s nakaženým. V obou případech nesmí dotyčný domov po tuto dobu opustit. S nákupy potravin či léků mohou pomoct přátelé, sousedi nebo sociální pracovníci.