Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Rusové přestávají létat do Varů, lázeňskému hotelu Imperial klesl zisk

  • 16
Hubenější časy kvůli úbytku Rusů a oslabení rublu zaznamenávají karlovarské lázeňské hotely Imperial a Spa Resort Sanssouci. Nižší obrat společnosti nevyrovnají ani Češi, kteří začali do hotelů více jezdit na wellness pobyty.

Oba hotely provozuje akciová společnost Imperial Karlovy Vary.

„Do hotelů Imperial a Spa Resort Sanssouci zavítalo v roce 2014 celkem 18 829 hostů. Znamená to o 3739 méně než o rok dříve. Ve srovnání s předchozím rokem je obrat menší o více než 100 milionů korun,“ řekl Robert Jahn, který vede hotel Spa Resort Sansoussi.

Dodal, že pokles počtu hostů se odrazil i na obratu celé skupiny Imperial Karlovy Vary. Její součástí je i uzavřený investiční fond Imperial nemovitostní.

Podle předběžných neauditovaných výsledků za rok 2014 dosáhly všechny společnosti skupiny Imperial Karlovy Vary obratu v celkové výši 620,6 milionu. Přičemž hospodářský výsledek společností ve skupině byl před zdaněním 57,8 milionu korun.

Pokles tržeb částečně kompenzovalo zvýšení cen za poskytování služeb. Společnost Imperial mohla jít s tržbami nahoru, protože do zvýšení kvality služeb v letech 2001 až 2014 investovala necelou miliardu korun

Průměrná cena pokoje za noc včetně stravování a lázeňské péče v hotelu Imperial stoupla ze 4937 korun v roce 2013 na 5 526 korun v roce 2014. Ve Spa Resortu Sanssouci to bylo z 3090 Kč na 3451 korun za noc.

Aeroflot přestane létat do Varů

Hospodářské výsledky Imperialu by mohlo v tomto roce ovlivnit dubnové zrušení linky Aeroflotu z Moskvy do Karlových Varů. „Může to mít vliv. Ale také nemusí,“ sdělil Robert Jahn.

V celé firmě pracuje zhruba 420 zaměstnanců. Podle vedení není na řadě propouštění, protože pokles klientů se řeší přirozeným odchodem asi dvou desítek zaměstnanců ročně. Nové profese se místo nich nepřijímají.

V roční bilanci jsou i pozitivní údaje. Přibývá totiž českých klientů – pojištěnců nebo samoplátců. Češi například více využívají wellness služby ve Spa Resortu Sanssouci.