Chodovský historik Miloš Bělohlávek

Chodovský historik Miloš Bělohlávek | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Humorem proti izolaci. Převedu vás na svobodné Karlovarsko, píše muž

  • 4
„Z domu, kde bydlím, je to na hranici okresu přesně 403 metrů. Na druhé straně za tratí už je svobodné Karlovarsko.“ Těmito slovy začíná příspěvek chodovského historika Miloše Bělohlávka na jeho profilu na sociální síti. Jako jeden z mnoha se k současným opatřením, kdy vláda svým rozhodnutím prakticky odstřihla Sokolovsko a Chebsko od zbytku republiky, staví s humorem.

„Neřekl bych, že je to švejkovina. To by naznačovalo snahu opatření obcházet. Je to spíš způsob, jak se z nich nezbláznit. Udělat si legraci z opatření, kterých je moc a jsou dlouhá, a tím situaci odlehčit,“ vysvětluje chodovský historik.

A odlehčení v jeho podání se povedlo. „Znám dobře terén, tajné stezky, průchody přes mokřady i střídání vojenských hlídek. Nabízím proto možnost převádění osob na druhou stranu čáry, případně i pašung potřebného zboží. Kromě stezek přes močály je možné využít i právě dokončovaný systém podzemních chodeb až za signální stěnu na druhé straně hranice,“ píše dále ve svém příspěvku.

Ten v nadsázce nabízí pašování například cyklistických zvonků, cukrových homolí nebo meníček z karlovarského McDonald’s.

Jak uvádí jeden z komentářů pod Bělohlávkovým příspěvkem, právě chybějící restaurace známého fastfoodu na Sokolovsku a Chebsku se často objevuje v diskusích jako velký problém.

„Po desetiletích se symbolická hranice mezi okresy stává hranicí skutečnou. A leží kousek od mého domu. Hned mi proto hlavou proběhla řada odkazů a Král Šumavy byl jedním z nich,“ vysvětluje důvod, proč svůj příspěvek na sociálních sítích stylizoval do podoby tohoto filmu ze sklonku 50. let minulého století.

Miloše Bělohlávka překvapilo, jaký měl jeho příspěvek ohlas. I tak ho ale bere spíš jako jednorázovou záležitost.

,