Zdravotníci dostali od novorolské porcelánky děkovné hrnky s rouškou

  • 1
Unikátní série půllitrových hrnečků tvaru Klára je poděkováním novorolské porcelánky lidem v první linii boje s koronavirovou pandemií. V minulém týdnu opustily hrnky brány továrny a dnes už dělají radost zdravotníkům v nemocnicích v kraji. Autorem motivu tří obličejů s nasazenou rouškou je výtvarnice Lenka Sárová Malíská.

„Oslovilo mě vedení porcelánky s tím, jestli bych neudělala dekor spojený právě s koronavirovou pandemií. Oslovila jsem ještě další dva výtvarníky, v termínu dekor dodal Pavel Klíma z Tábora,“ uvedla karlovarská výtvarnice. Její návrh tří obličejů v rouškách v barvách trikolóry už mají zdravotníci v Karlovarském kraji a v pražské Bulovce, návrh Pavla Klímy rovněž v národních barvách udělal radost lidem z českobudějovické nemocnice. Oba autoři přitom pracovali bez nároku na honorář.

Rouška, která dominuje návrhu Lenky Sárové Malíské, se stala symbolem letošního roku. „Chápu, že ji řada lidí vnímá negativně. Zároveň je ale pro mě i symbolem ohleduplnosti a sounáležitosti,“ přiblížila autorka význam jejího poselství. „Všichni si přejeme a doufáme, že to bude jednorázová akce,“ doplnila výtvarnice.

Symbolické poděkování zdravotníkům bylo pro novorolskou porcelánku skutečně bleskovou akcí. „Od nápadu po jeho realizaci uplynulo jenom deset dní, a to včetně sítotisku,“ potvrdila Martina Kosová, pracovnice marketingu porcelánky Thun 1794. Zpětná vazba od zdravotníků byla podle jejích slov skvělá. „Každopádně je příjemná. Zdravotníci to teď vůbec nemají jednoduché,“ doplnila.

Ze speciální edice hrnků se podle Kosové jednou stane trvalá připomínka událostí letošního roku. A bude to připomínka velice unikátní. Z pecí novorolské porcelánky totiž vyjelo pouze 1200 kusů hrnků se speciálním motivem. A vedení společnosti chce tuto exkluzivitu zachovat. „Jsme připraveni zareagovat na požadavky zdravotníků. Rozhodně ale neplánujeme prodej veřejnosti,“ potvrdil Vlastimil Argman, generální ředitel porcelánky Thun 1794, která je největším producentem porcelánu v České republice. Zájem veřejnosti o koupi „děkovacích“ hrnků v porcelánce evidují. Do volného prodeje se ale nedostanou.

Lenka Sárová Malíská podle vlastních slov s novorolskou porcelánkou spolupracuje hodně a ráda. „Aktuálně jsem dokončila motiv pro jaro a léto příštího roku,“ naznačila výtvarnice. Výrobky ozdobené optimistickým rostlinným námětem budou podle jejích slov prioritně určené pro český trh. „A bude možné je nakupovat po jednotlivých kusech,“ zdůraznila autorka.

Nepochybuje o tom, že o jarní a letní kolekci bude i díky možnosti nakupovat jednotlivé kusy na trhu zájem. „Lidé v České republice, potažmo v Evropě mají vysoký standard stolování. Ten mi chyběl například v USA. A mají také chuť neustále dokupovat nové a nové výrobky,“ dodala Lenka Sárová Malíská.