Chebský mykolog Jiří Pošmura.

Chebský mykolog Jiří Pošmura. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Exponáty na houbařskou výstavu shánějí mykologové z Chebska po celém Česku

  • 0
Do různých koutů České republiky se museli vydat organizátoři letošní výstavy hub, která se každoročně koná v sídle Správy CHKO Slavkovský les v Mariánských Lázních. Na Chebsku totiž houby sice místy rostou, ale hlavně hřibovité.

Členové Mykologického klubu Slavkovský les, kteří výstavu chystají letos už podesáté, potřebují rozmanité exponáty.

„Byli jsme u Liberce, kde jsme něco nasbírali, pojedeme nad Chomutov. Tam toho roste také dost, tak snad něco najdeme. Naši členové přivezou ještě své úlovky z jižních Čech. Nebude toho hodně, ale výstava bude,“ ujistil ve středu předseda mykologického klubu Vlastimil Tůma. 

Upřesnil, že výprava veze z Liberce do Mariánských Lázní například pavučince, holubinky, klouzky či kotrče.

„Hřibovité na Liberecku nerostou. Zatím jsme nenašli ani žádný unikát či zajímavost. Pojedeme ještě k Chomutovu, tak tam něco určitě bude. Hub roste hodně, ale jen určité druhy. My ale potřebujeme, aby výstava byla rozmanitá, abychom mohli lidem představit třeba rozdíly mezi jedlou a nejedlou,“ doplnil Tůma s tím, že na Chebsku místy začínají růst hřiby, špičníky a křemenáče. Zástupce těchto druhů se proto vydají členové klubu hledat doma.

Na výstavě se obvykle objeví kolem dvou set druhů hub. V letech, kdy se houbám daří, to však bývá i ke třem stovkám.

„Pečlivě jsme sledovali srážky na území republiky. Vyjeli jsme tam, kde pršelo. Na řadě míst navíc máme kolegy, kteří pro nás prověřují svoje lokality a pomáhají nám houby na výstavu sbírat. Já jsem právě přijel z jižních Čech a chtěl bych vyrazit do okolí Františkových Lázní. Například na Komorní hůrce roste zajímavá různopórka pleťová. Z jiného místa bych mohl přinést šupinovku nádhernou,“ plánoval bývalý dlouholetý předseda klubu Jiří Pošmura. 

Pizza, tatarák i karbanátky, to vše bude z hub

Ten letos přivezl z jižních Čech polotovary na speciality, které výstava také nabídne. „Chystáme houbový salát a houby na kyselo podle mého receptu, říkáme jim proto pošmurky. Na výstavě by měly být také pečenáče, pizza, tatarák či karbanátky. Vše samozřejmě zhotovené z hub. Uvidíme, co se podaří,“ konstatoval Pošmura.

Výstava se koná v sobotu od 9 do 17 hodin a v neděli od 9 do 16 hodin v sídle Správy CHKO Slavkovský les na Hlavní ulici v Mariánských Lázních. 

Vedle čerstvě utržených hub a ochutnávky houbových pokrmů akce nabídne například houbařský kvíz pro děti, možnost určení donesených hub a nebude chybět ani zkoumání plodnic pod binokulárním mikroskopem.