(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Čtrnáct zásahů za jediný den nepamatujeme, říká náčelník Horské služby

  • 0
Horské službě v Krušných horách výrazně přibylo zásahů. Jen za poslední lednový den vyjížděli záchranáři na Božím Daru ke čtrnácti případům. Přičítají to jednodenním pololetním prázdninám a v současné době se chystají na nápor kvůli začínajícím jarním prázdninám.

„Takový počet výjezdů během jednoho jediného dne v tak malé oblasti nepamatujeme. Zasahovali jsme u poranění kolen, zhmoždění kloubů, zlomeniny v krčku, poranění pánve, dokonce i u epileptického záchvatu a případu mozkové mrtvice. V podstatě co výzva k zásahu, to odlišné zranění,“ komentoval situaci v části pohoří náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Güttner.

Podle něj situaci způsobilo mimo jiné i výrazné zvýšení návštěvnosti skiareálů v předvečer jednodenních pololetních prázdnin. Kvůli nadcházejícím jarním prázdninám se pak Horská služba chystá posílit služby.

„Počasí je dobré a sněhová nadílka je pro lyžaře více než příznivá. Kromě toho o víkendu začíná první turnus jarních prázdnin, takže očekáváme další výrazné přibývání milovníků zimních sportů v pohoří. V tuto chvíli se proto snažíme dohodnout s dalšími členy Horské služby a posílit služby ve všech stanicích tak, aby měli návštěvníci kvalitní a rychlý záchranářský servis,“ uvedl náčelník.

Vzhledem k tomu, že se po sjezdovkách bude pohybovat více dětí, je podle Miroslava Güttnera na místě zvýšená opatrnost.

„Můžeme tedy očekávat střety dospělých s malými a méně zkušenými lyžaři. Na místě je proto za všech okolností opatrná a k ostatním ohleduplná jízda. Střet dospělého s dítětem může skončit velice vážným poraněním minimálně toho menšího,“ důrazně varoval Güttner.

Dodal, že prioritou pro všechny je dodržování všech zásad bezpečnosti podle pravidel FIS. Ta mimo jiné říkají, že každý lyžař by měl svou jízdu přizpůsobit terénu, počasí a provozu na sjezdovce, předjíždět vždy tak, aby ostatním poskytl dostatek prostoru, vyhnout se zbytečnému zastavování v úzkých nebo nepřehledných místech a při vjezdu na sjezdovku se rozhlédnout.