V Královské mincovně v Jáchymově je dnes muzeum. Tady vznikaly slavné...

V Královské mincovně v Jáchymově je dnes muzeum. Tady vznikaly slavné jáchymovské tolary, stříbrné mince, které daly jméno i americkému dolaru. | foto: Stanislava Petele

Krušnohorské obce zapsané do UNESCO se společně chystají na příliv turistů

  • 4
Krušnohorské obce zapsané díky hornickým památkám do UNESCO se spojují. Jde o Boží Dar, Abertamy, Horní Blatnou a Jáchymov. Důvodem jsou peníze, které potřebují na propagaci památek i turistickou infrastrukturu.

Starostové krušnohorských obcí zakládají takzvanou oblastní destinační agenturu. Fungovat bude pod hlavičkou obecně prospěšné společnosti Montanregion Erzgebirge/Krušnohoří.

Jejím posláním je sdružovat a podporovat historické hornické obce a jejich svazky, které chtějí obnovovat území, památky, tradice i rozvíjet cestovní ruch. 

Agentura bude moct získat peníze z evropských i národních zdrojů. Obce připraví na očekávaný nárůst turismu.

„Oblastní destinační agentura bude moci čerpat dotace z programů ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva kultury. Zaměřila by se i na jednotný marketing a propagaci území Krušných hor,“ uvedla hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová

V první řadě by se podle ní mohla agentura pokusit podat žádost o příspěvek na ministerstvo kultury, například na pořízení informačních tabulí nebo přípravu webových stránek oblastí zapsaných na prestižní seznam.

Jak uvedl krajský uvolněný zastupitel pro lázeňství a UNESCO Vojtěch Franta, nejpodstatnější je, že obce začnou spolupracovat. A to nejen mezi sebou, ale i se saskou stranou, a budou využívat příklady dobré praxe z míst, která už zápis v oblasti cestovního ruchu zužitkovala. 

Kromě společného marketingu a propagační kampaně je pak podle něj třeba vytvořit návštěvnické centrum, kde by turisté dostali veškeré informace o tom, co lze v oblastech zapsaných na seznam vidět či jaké služby tam zájemci najdou.

„Pro tyto účely by se velmi dobře hodila vila Zenker v Abertamech, která je unikátní památkou meziválečné moderny a jednou by se mohla stát stejně reprezentativním symbolem kraje, jako je například vila Tugendhat v Brně,“ uvedl Vojtěch Franta. 

Starostka Abertam Jana Rojovská v této souvislosti navrhla dále řešit využití a budoucí provoz vily, na němž by se mohl podílet kraj. Na řadu by měla brzy přijít také oblast dopravy a parkování v krušnohorských obcích. Peníze na dobudování infrastruktury chybějí například Jáchymovu.

„Pokud budeme předpokládat, že návštěvníci Jáchymova budou chtít navštívit Špitální kostelík, muzeum, podívat se do rekonstruovaných prostor radnice na latinskou knihovnu, tak ta parkovací místa tady prostě chybějí,“ konstatoval starosta Bronislav Grulich.

Pomoc od hejtmanství

Jako nejvhodnější se mu jeví dokončení stavebních úprav náměstí Republiky, kde město počítá také se stavbou parkovacích ploch. To si ale žádá investici kolem padesáti či šedesáti milionů, jenže z rozpočtu tak vysokou částku uvolnit nelze. Pomoci by s tím mohl kraj. 

„Ten připravuje návrh rozpočtu na rok 2020, v němž bychom měli počítat s prostředky speciálně pro ty obce, jež jsou zapsané na seznam UNESCO,“ uvedla hejtmanka.

Dotace by mohly získat prostřednictvím krajského Programu obnovy venkova. Hejtmanka také bude apelovat na ministryni pro místní rozvoj, aby byly potřeby obcí zapsaných na seznam UNESCO zohledněné při předkládání žádostí o dotace. 

O zápisu hornické krajiny Krušnohoří, která se rozkládá také na území Karlovarského kraje, rozhodl mezinárodní výbor UNESCO letos v červenci. Ve zdejším regionu jde o památkovou zónu v Jáchymově včetně Královské mincovny, důl Mauritius na Hřebečné u Abertam, Zlatý kopec u Božího Daru se štolou Johannes, památkovou zónu Horní Blatná a Vlčí jámy a Věž smrti ve Vykmanově. 

Další památky se nacházejí v sousedním Ústeckém kraji a Sasku. O zápis do UNESCO usilují také evropské lázně, mezi nimi i Karlovy Vary a Mariánské i Františkovy Lázně. O jejich zápisu se rozhodne příští rok.

6. července 2019