Jednou z hlavních aktivit dobrovolnického workcampu na Hauenštejně je štípání...

Jednou z hlavních aktivit dobrovolnického workcampu na Hauenštejně je štípání dřeva. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Dobrovolníci z dětských domovů pomáhají uklízet hrad i štípat dříví

  • 2
Hrad Hauenštejn na Karlovarsku se stal na dva týdny domovem dětí z dětských domovů v Unhošti a v Lichnově a jejich vrstevníků z Česka i z ciziny. Na mezinárodním dobrovolnickém workcampu společně pomáhají s obnovou hradu i okolního arboreta.

Nad nádvořím hradu a zámku Hauenštejn se line vůně míchaných vajíček. V improvizované kuchyni se otáčejí tři mladé Francouzky. Pro Adele, Marii Lou a Lydii je vaření spíš koníčkem. Když nestojí u plotny, dokážou se ohánět i sekerou.

Mezinárodního dobrovolnického workcampu na Hauenštejně se účastní i trojice mladých Francouzek.

„Jsme silné,“ shodnou se dívky se smíchem. Na hrad přijely pod záštitou mezinárodní dobrovolnické organizace Inex. Společně s vrstevníky z českých dětských domovů se účastní už čtvrtého ročníku mezinárodního dobrovolnického projektu. Hauenštejn se jim na dva týdny stal domovem. 

„Nikdy jsme na podobném místě nebyly. Je tady fantastická atmosféra a my můžeme poznávat skrytá zákoutí hradu. Je to pro nás obrovská zkušenost,“ řekla Lydie za trojici dívek, které pocházejí z měst Mouroux a Precy sur Oise nedaleko Paříže. 

Na Hauenštejn letos přijelo v rámci dobrovolnické akce celkem deset dětí z dětských domovů z celé republiky. „Nejdál to měl účastník z Příboru, většina dětí je ale z dětského domova v Unhošti,“ upřesnil Tomáš Hora, hlavní vedoucí projektu. Pro sedm dětí je pobyt na hradu premiérou.

To se ovšem netýká Michala Birta z dětského domova v Unhošti. Na hradě je už popáté. „Na dvoutýdenním pobytu ale podruhé, jinak jsem jezdil na víkendy. Když jsem sem jel poprvé, těšil jsem se, i netěšil. Další pobyty už ale byly o těšení,“ prozradil brigádník. Hrad se podle něj za tu dobu hodně změnil k lepšímu. „Těší mě, že na tom mám svůj podíl,“ doplnil.

Na hradě se děti z dětských domovů potkaly se třemi svými vrstevníky z Francie a jedním z ČR, kteří přijeli přes Inex, v neděli 9. srpna. Účastníci řežou a štípou dřevo a odvážejí ho na hrad, upravují pastviny, uklízejí hrad a okolí a též pomáhají s provozem a drobnými opravami hradu.

Po práci zbývá čas i na poznávání okolí, kdy se společně všichni účastníci vydají například do Karlových Varů, na hrad Loket či na výšlap na Klínovec. V plánu je též prohlídka Bečova nad Teplou s relikviářem svatého Maura. 

„Za největší výzvu považuji stmelit kolektiv, aby cizinci, kteří budou v menšině, nebyli vyčleněni,“ řekl o mezinárodním projektu jeho vedoucí Tomáš Hora.