Vary opět zdobí Goethova lávka, sklopné zábradlí ji ochrání před povodní

  • 0
Stavba, která se klene nejen nad korytem řeky Teplá, ale i nad minulostí. Tak symbolicky popsala novou Goethovu lávku v Karlových Varech primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová. Nová podoba historické stavby ode dneška opět slouží veřejnosti.

„Je to další šperk Karlových Varů. Původní lávka byla desítky let uzavřená, možná i nechtěná,“ konstatovala Andrea Pfeffer Ferklová.

I když plány na rekonstrukci Goethovy lávky existují už od roku 2011, na opravu došlo až nyní. Výrazně do ní podle primátorky promluvil patriotismus šéfa dodavatelské firmy Bauing KV Jiřího Sáry.

„V době, kdy už byla zakázka vysoutěžená, vzrostly ceny železa dvojnásobně,“ popsal situaci Sára. Právě železo je přitom základním stavebním materiálem nové lávky, na její cenu tak měl růst hodnoty kovu více než výrazný vliv.

„Zvažovali jsme, jestli se do zakázky pustit. Nakonec jsme se rozhodli, že ano, i když byla kalkulovaná ztráta více než milion korun,“ vysvětlil jednatel.

Nekonečný seriál o karlovarských mostech

Nová lávka je podle náměstka primátorky Petra Bursíka dalším dílem nekonečného seriálu o karlovarských mostech. „Tentokrát ovšem s happy endem,“ zdůraznil náměstek.

Město podle něj na stavbu repliky lávky vyčlenilo 4,7 milionu korun. Svou roli při realizaci zakázky podle něj sehrála i probíhající rekonstrukce Císařských lázní.

Nová Goethova lávka je kopií té, která nad Teplou vyrostla v letech 1891 až 1892. Ta nahradila původní stavbu, kterou v roce 1890 vzala velká voda.

S případnou povodní se váže i jedna technická zajímavost nové lávky. „Její zábradlí je totiž sklopné. To by mělo lávku v případě velké vody zachránit před strhnutím,“ popsal novinku Jiří Sára.

Při práci na ní přitom odborníci z ateliéru Pontika vycházeli podle Sáry pouze z dobových fotografií stavby. „Byla to spíš improvizace a tipování toho, jak by měla vypadat,“ řekl Sára při usazování nové konstrukce na původní místo.

17. března 2022