Cheb se stal Mekkou gurmánů. Festival jídla a pití nabídl stovky chutí

  • 0
„Nebe v puse!“ Tak zhodnotil první ročník akce nazvané Wine And Fresh Food Festival jeden z návštěvníků. Do sedmého nebe jej přivedla kachní roláda se švestkou, řepovým zelím a variací karlovarského a florentinského knedlíku. To ovšem byla jen špička ledovce. Chutí bylo pod Chebským hradem na výběr nepřeberné množství.

„Naše akce je pro znalce vín a dobrého jídla,“ řekl František Nedbalý, jeden z organizátorů Wine And Fresh Food Festivalu, který po celý víkend hostí Cheb. Podobnou akci, ovšem zaměřenou výhradně na víno, pořádal Nedbalý už ve Františkových Lázních. „Trendem je ovšem pořádat nejrůznější festivaly jídla. A tak jsme se rozhodli propojit víno s jídlem,“ vysvětlil pohnutky vedoucí ke vzniku akce její organizátor.

I když připouští, že se to celé „nějak zvrtlo!“ Prvotní myšlenka vína a jídla podle jeho slov poněkud nabobtnala. Takže se na stáncích objevila i zmrzlina, vafle, či káva z místní pražírny. 

„V tomto formátu chceme pokračovat i v příštích letech. Alespoň oslovíme širší spektrum lidí,“ naznačil Nedbalý.

Letos si mohli mlsalové pochutnat mimo jiné na asijské pouliční kuchyni, u mohli doslova nahlédnout pod pokličku tradičních indických jídel, jinde zase ochutnali tradiční americký burger. 

„Máme tady ale i vegetariánská a raw jídla,“ zdůraznil František Nedbalý, že organizátoři nezapomínají ani na ty, kterým maso nevoní. 

Vína na stáncích byla nejen tradiční moravská, ale také jihoafrická. A k tomu piva z regionálního pivovaru, zaručeně čerstvá rolovaná zmrzlina či obdobná studená pochoutka přímo od italského zmrzlináře.

Jídlem unavení návštěvníci pak mohli vyzkoušet třeba umění pánského kadeřníka či spočinout za zvuků některého z koncertů. „Věřím, že vznikla nová chebská tradice,“ dodal František Nedbalý s tím, že akci podpořila i chebská radnice.