Mezinárodní festival kresleného humoru, open air výstava soutěžních vtipů ve...

Mezinárodní festival kresleného humoru, open air výstava soutěžních vtipů ve Františkových Lázních | foto: Martin Stolař, MAFRA

Z centra lázní bude galerie humoru, stovky vtipů přicházejí z celého světa

  • 0
Františkovy Lázně se chystají na Mezinárodní festival kresleného humoru. Už brzy tamní kolonádu a Národní třídu ozdobí výstavní plochy, kam organizátoři akce umístí kreslené vtipy z celého světa. Lidé si tak budou moci spojit léčivou sílu smíchu s léčebným potenciálem zdejších minerálních pramenů.

„Letošní šestý ročník festivalu jsme naplánovali v termínu od 5. do 10. července. A jako obvykle se na závěr celé akce mohou návštěvníci těšit na bohatý doprovodný program. Vystoupí například skupiny Lokomotiva a Argema, objeví se Železný Zekon se svojí siláckou show, představí se mažoretky. Přijede skotský dudácký a bubenický band, který pro zájemce připravil školu hry na skotské dudy a bubny. Nebude chybět dětský koutek se zábavnými atrakcemi, kde se budou moci na atrakci BumperBall vyřádit i dospělí. A mnoho dalšího,“ láká k návštěvě hlavní organizátor, chebský kreslíř Mirek Vostrý.

Podle jeho slov pandemie koronaviru přípravy nijak zásadně neovlivnila. „Kreslíře jsme oslovili maily, jejich díla jsme dostávali zpět stejnou cestou. K osobním kontaktům docházelo jen při poradách organizačního týmu, kde jsme se ale maximálně chránili před nakažením,“ popisuje Vostrý.

Jak řekl, jsou to právě přípravy, které mu při organizaci festivalu dávají nejvíc zabrat. Protože je zároveň i porotce, musí všechny autorské vtipy prohlédnout a společně s ostatními hodnotiteli vybrat ty nejlepší, které poté připraví k tisku a pro instalaci výstavy. Letos je jejím tématem historie. 

„V předcházejících ročnících mne kritizovali, že vybírám úzkoprofilová témata, která autorům nenabízejí příliš možností se při vymýšlení vtipů rozmáchnout. A že kvůli tomu pak kreslíři nabízejí vtipy, které jsou si podobné. Asi je to pravda. Loni byla hlavním tématem festivalu Železnice a opravdu přišly fórky, které se opakovaly, přestože byly od různých autorů. Proto jsem pro letošek vymyslel téma, které má opravdu široký záběr. Kreslíři mohli tvořit vtipy od mamutů až po události nedávné, které už jsou ovšem také minulostí,“ vysvětluje hlavní organizátor Mirek Vostrý.

Ten letos v rámci hodnocení prohlédl stovky vtipů z celkem 54 zemí světa. Přišly například od kreslířů ze Spojených států, Kolumbie, Indonésie, Austrálie, Kamerunu, Kanady a poprvé i z Japonska. Ne všem vtipům se ale Češi zasmějí. Odlišný humor mají často lidé v Íránu či Indii a vůbec v asijských zemích.

Ani Mirka Vostrého každý vtip nerozesměje. Vzhledem k tomu, že je šéfredaktorem humoristického časopisu Tapír, kde mu před uveřejněním projdou rukama stovky vtipných hlášek, má už, jak sám říká, vůči fórům jistou imunitu. 

„Mohu ale říct, že na letošním festivalu se objeví mnoho skutečně kvalitních vtipů, které návštěvníky zaručeně pobaví. Je ale škoda, že se kreslíři i tentokrát zaměřili na covid. Chápu, i události kolem koronaviru jsou v jistém smyslu historie, ale očekával jsem, že budou víc kreativní. Chybí mi například vtipy na vynálezy, ocenil bych vtipy na mušketýry či draky. I když ti jsou součástí spíš fiktivní historie... V příštím ročníku asi dáme vtipům s covidem stopku,“ říká se smíchem Vostrý.

Františkolázeňský festival humoru je zároveň soutěžní přehlídkou. Zvítězí autor, který dostane nejvíc bodů od odborné poroty. Hlasovat o nejlepší vtip ale budou moci i běžní návštěvníci.