Festival alternativního divadla Ašlerky.

Festival alternativního divadla Ašlerky. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Ašlerky startují už po jednadvacáté, nabídnou divadlo i ohnivou show

  • 0
V pořadí už 21. svátek alternativního divadla Ašlerky začíná dnes v Aši. Festival potrvá do soboty a pořádá jej spolek Karel Ašler. Akci už tradičně zahajuje studentský majáles, který je akcí ašského gymnázia.

Ve středu v poledne se průvod vypraví od hotelu Lev směrem k LaRitmě, kde bude slavnostně zvolen král a královna majálesu pro příští rok.

Další tři festivalové dny zaplní nejrůznější divadelní a hudební vystoupení, výtvarné či umělecké workshopy. Na čtvrteční odpoledne je připravena například loutková výprava do Mexika v Příběhu malé Lupitiny Gonzáles či hororový příběh O strachu. V pátek se představí třeba klasická pohádka v neklasickém hávu Pták Ohnivák nebo Žabák Valentýn o rozmazleném žabím klukovi.

V premiéře bude možné v Aši zhlédnout nejmenší cirkusové varieté na světě Cirkusarium, představení Talenti nebo tragikomickou legendu o dvou bratrech z mýtické Goršecké náhorní plošiny Goršeck.

Nebude chybět tradiční Slam poetry, okolí LaRitmy v pátek v noci rozzáří ohnivá fireshow. Ze sobotního programu jistě zaujme Pohádka s překvapením či Piráti z Caribiku aneb přepadení lodi Missouri. Ve formátu stand up se s monology představí herci chebského divadla.

Karel Ašler je v nás všech, říká organizátorka

Na závěr festivalu je připraven ašlerkovský happening s Ašlemenato a koncert instrumentálního kvintetu mladých muzikantů z Chebu – Schmetterling.

„Ašlerky vznikly v době, kdy jsme studovali s Pavlou Hoškovou a Radkem Bednářem na JAMU. Vymysleli jsme multimediální festival, který se bude týkat místní fiktivní postavy Karla Ašlera,“ přiblížila ředitelka ašské umělecké školy a jedna z hlavních organizátorek Anna Pokorná začátky akce, na kterou se do Aše sjíždějí lidé z řady míst republiky.

Podle jejích slov je Karel Ašler člověk, který v Aši masivně podporuje všechny kulturní akce z nejrůznějších oblastí.

„Dlouhou řadu let jsme se snažili Karla Ašlera v Aši najít. Ale nevedlo se nám to, a tak jsme s tím po čase přestali. Řekli jsme si, že Karel Ašler je pravděpodobně v nás ve všech,“ doplnila se smíchem Anna Pokorná.