Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Evropská unie přispěje v Karlovarském kraji na zdravotnictví, sport i kulturu

  • 2
Další peníze z Evropské unie přitečou do Karlovarského kraje - celkem 327 milionů korun. Nemocnice díky tomu nakoupí nová lůžka a přístroje, v Chodově postaví sportovní, další města opraví náměstí nebo zvelebí kulturní dům.

V Karlovarské nemocnici dostanou lékaři magnetickou rezonanci. "Poslouží při léčbě mozkových příhod, ucpávání cév, vyšetření srdce nebo dutiny břišní. Je podmínkou rozvoje naší kardiologie," uvedl ředitel pro lékařskou péči Ilja Horník.

Kam půjdou peníze

Krajská nemocnice - 138,75 mil. Kč
nové přístroje a lůžka
Sokolov - 10 mil. Kč
oprava bazénu 6. ZŠ
Cheb - 22,8 mil. Kč
úpravy cest a stezek pro cyklisty
Chodov - 78,9 mil. Kč
nová sportovní hala
Mar. Lázně - 16 mil. Kč
oprava sport. areálu Viktoria
Kraslice - 27,5 mil. Kč
stavební úpravy náměstí 28. října
Ostrov - 21,6 mil. Kč
modernizace domu kultury
Hranice - 7,1 mil. Kč
úpravy náměstí
Hazlov - 5 mil. Kč
úpravy náměstí

Větší komfort pocítí i pacienti v nemocnicích v Karlových Varech, Sokolově, Chebu. Díky dotacím z Bruselu ulehnou na moderní polohovatelná lůžka. Nemocnice nakoupí také nové přístroje (např. infuzní techniku, sonografy, operační nástroje).

Problémy jsou ale s výběrovými řízeními na dodavatele. Nejdříve se ukázalo, že nákup magnetické rezonance byl šitý na míru firmě Siemens. Stěžoval si na to Philips a nemocnice podmínky upravila. Vítězem se stal stejně Siemens a protesty teď řeší Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Nové sportovní haly se dočkají lidé v Chodově. "Bude mít netradiční tvar kapky, která rozbije okolní panelákovou šeď," sdělil starosta Josef Hora.

Cheb postaví nové cyklostezky. Mariánské Lázně vylepší sportovní areál Viktoria o nové tribuny, zázemí pro fotbalisty a hřiště s umělou trávou.

Ostrov zvelebí svůj kulturní dům.

V Kraslicích se zase chystají na rekonstrukci náměstí 28. října. Změní se jeho vzhled a přibude tu více parkovacích míst. "Aby zde lidé mohli zastavit a vyřídit si záležitosti na úřadech a v institucích, které v okolí sídlí," zdůraznil starosta Zdeněk Brantl. Střed města upraví i Hranice.