U Sokolova zprovoznili největší úložiště elektřiny, pomůže stabilizovat síť

  • 48
Udržet stabilitu elektrické sítě a poskytovat podpůrné služby pro provozovatele přenosové soustavy ČEPS. To jsou hlavní cíle bateriového úložiště, které dnes u Královského Poříčí u Sokolova zprovoznila společnost SUAS Bess. S kapacitou 7,45 megawatthodin je dosud největším obdobným zařízením v České republice.

Nové zařízení je součástí velkého projektu společnosti Energy Hub. „Situace na energetickém trhu, prudký nárůst ceny plynu a jeho nedostupnost měly zásadní vliv na to, že jak Česká republika, tak i Evropa musí reagovat na potřebu zajistit alternativy ke klasickým zdrojům na výrobu elektřiny a také se dokázat vyrovnat s jejími výpadky,“ řekl Jiří Pöpperl, předseda představenstva Sokolovské uhelné a skupiny SUAS Group.

Bateriové úložiště podle jeho slov společnost vyhodnotila jako nejvýhodnější z hlediska rychlosti uvedení do provozu i finanční návratnosti. „Je to nejvhodnější způsob, jak poskytovat podpůrné služby v rámci přenosové soustavy,“ vysvětlil Pöpperl.

Firma SUAS Bess je společným projektem skupiny SUAS Group a Energetického investičního fondu (EIF). Jeho ředitel pro Českou republiku Jiří Strnad vyzdvihl právě rychlost realizace bateriového úložiště.

Bezpečnost provozu zajistí dvě větve úložiště

„Celý proces přes výběrové řízení, přípravu, dodávku a připojení trval sedm měsíců. Bateriové úložiště je momentálně největším projektem Energetického investičního fondu v České republice. Jeho výstavba je součástí našich dlouhodobých aktivit,“ konstatoval Strnad. Ten je vedle ředitele EIF pro Českou republiku rovněž jednatelem SUAS Bess.

Podle Miroslava Rohly, dalšího z jednatelů SUAS Bess, byly pro zajištění bezpečnosti provozu vybudované dvě totožné větve rekordního bateriového úložiště. „Každá z nich je certifikovaná na 2,5 megawatt výkonu pro poskytování služeb výkonové rovnováhy,“ přiblížil Rohla technické parametry úložiště. Obě větve zařízení přitom podle něj lze do budoucna rozšiřovat.

Energy Hub je klíčovým projektem SUAS Group

Bateriové úložiště je součástí plánovaného Energy Hubu. V něm by se měly propojit dosavadní zdroje Sokolovské uhelné, tedy například paroplynová elektrárna či teplárna s připravovanými zdroji fotovoltaických a větrných elektráren.

Energy Hub je jedním z klíčových projektů společnosti SUAS Group. Do budoucna by se měl stát významným energetickým uzlem nejen pro Karlovarský kraj, ale bude mít přesah v rámci celé republiky.

Jeho úkolem bude zajistit stabilitu sítě a efektivně využívat elektřinu vyrobenou z tradičních i obnovitelných zdrojů. Předpoklad je, že právě díky akumulaci a vytvořené energetické rezervě dokáže vyrovnávat neočekávané výkyvy ve výrobě elektřiny.