Expozice permoníků v historickém dole Jeroným je výsledkem společného projektu Základní umělecké školy v Sokolově a Muzea Sokolov. | foto: MÚ Sokolov

V dole Jeroným na Sokolovsku čekají na návštěvníky skuteční permoníci

  • 4
Překvapení čeká v letošní sezoně na návštěvníky dolu Jeroným u Čisté na Sokolovsku. Podzemní prohlídkovou trasu jim zpestří permoníci a další bytosti z říše fantazie.

Nápad vylepšit prohlídku historického dolu vzešel od Jiřího Loskota z Muzea Sokolov.

„Loni v březnu přišel do Základní umělecké školy v Sokolově se žádostí o vytvoření permoníků. Jeho nápad padl u vedení na úrodnou půdu. Na konci jeho snažení je unikátní expozice vytvořená žáky keramického oboru z odloučeného pracoviště školy v Březové u Sokolova,“ uvedl Vladimír Meluzín, mluvčí sokolovské radnice.

„Během vzniku jednotlivých soch nás napadlo, že by každá měla mít své jméno a také charakter. Žáci proto napsali návrhy jmen i charakterů k jednotlivým sochám. Přidali k tomu i návrh příběhu ke vzniklým postavám. Všechny nápady jsme poté zhodnotili, vybrali nejlepší a přidělili je každé postavě. V tomto okamžiku hráli významnou roli autoři konkrétní sochy, o kterou se jednalo,“ uvedla Pavla Křížková, učitelka ZUŠ, jež se svými svěřenci permoníky připravovala.

Určit, kdo je konkrétním autorem textů k jednotlivým postavám, podle ní nelze. „Je to společná práce všech žáků keramiky i výtvarného oboru v Březové. Na modelování soch se podílelo 36 žáků keramického oboru a s pohádkou a psanými texty pomáhali všichni současní žáci obou tříd,“ vysvětlila učitelka.

Z pohádky je podle Křížové patrné, že permoníci rádi zpívají. Myšlenka spolupracovat se sborem ZUŠ Kolibříci proto byla nasnadě.

„Paní učitelka Zuzana Kolářová na nabídku nejen kývla, ale také přišla s nápadem složit nějaké zajímavé texty k písním. Oslovila kolegu Petra Schneidera, učitele předmětu elektronické zpracování hudby a zvuková tvorba, aby se svými žáky k textům složil melodie. Petr Schneider složil s žáky muziku a celou pohádku spolu se sborem Kolibříci nahráli. Navíc se svými žáky celou prohlídkovou trasu s permoníky ozvučil nejrůznějšími zvuky, které navodí při prohlídce pracovní atmosféru v dole, a tím jí ještě více zpestří,“ poznamenala Pavla Křížková.

Ve stejné době, kdy mladí keramici pracovali na postavičkách permoníků, připravovali žáci výtvarného oboru výstavu s hornickou tematikou. Obě expozice se tak výborně doplňují. Zatímco postavičky jsou v podzemí, práce žáků výtvarného oboru vyzdobily vstupní budovu dolu.

„Myslím si, že se nám celá expozice povedla a že přidá na atraktivitě prohlídky historického důlního díla. Poděkování patří všem žákům a učitelům výtvarného a hudebního oboru, kteří se na projektu podíleli. A hlavně Jiřímu Loskotovi, který mně výrazně pomáhal s instalací expozice,“ dodala Pavla Křížková.