Vojáci testovali na Doupově nové rakety, nahradí sovětské kusy

  • 2
Historický okamžik protivzdušné obrany České republiky. Tak sami vojáci označují cvičení Tobruq Arrows 2021, které v těchto dnech probíhá ve vojenském újezdu Hradiště. Na Doupov přijeli cvičit vojáci z 252. protiletadlového raketového oddílu ze Strakonic. Poprvé si zde vystřelili ze zbrusu nového systému RBS-70 NG.

Moderní švédský zbraňový systém nahradil ve výzbroji Armády České republiky zastaralé sovětské protiletadlové zbraně Strela 10.

„Armáda, respektive 25. protiletadlový raketový pluk ze Strakonic, obdrží celkem 16 kusů kompletů RBS-70NG. Vojáci během loňského a letošního roku postupně převzali 12 kusů těchto kompletů, poslední čtyři převezmou během letošního července,“ uvedla Jana Samcová, tisková a informační důstojnice 25. protiletadlového pluku.

Samotné cvičení Tobruq Arrows 2021 je rozdělené na dvě části. „V té první proběhlo taktické cvičení, jehož cílem bylo sladit jednotky z 252. protiletadlového raketového oddílu. Cvičení zároveň sloužilo jako příprava vojáků, kteří jsou předurčeni do zahraniční operace v Litvě. Ti by měli v lednu 2022 vystřídat první rotaci strakonických vojáků, kteří budou v Pobaltí působit již od letošního července,“ uvedl major Rostislav Růžička, který na Doupově dohlížel na průběh taktického cvičení.

V jeho druhé části v tomto týdnu přišly na řadu nové systémy RBS-70 NG. Navíc se ke strakonickým vojákům přidali i zástupci slovenské armády.

„Budeme se snažit prohloubit operační spolupráci s jednotkou pozemní protivzdušné obrany ze Slovenské republiky,“ řekl k účasti slovenských vojáků velitel 252. protiletadlového oddílu a zároveň řídící střeleb podplukovník Petr Řezníček a dodal: „Samotné cvičení vyvrcholí společnými bojovými střelbami. Čeští vojáci budou střílet ze zbraňových systémů RBS-70, RBS-70NG a S-2M. Příslušníci slovenské protiletadlové raketové brigády povedou střelbu z protiletadlových kompletů IGLA.“

Strakoničtí protiletadloví střelci navíc poprvé vyzkouší nejnovější typ raket označovaný jako Bolide. „Zároveň tak ověří i schopnost systému RBS-70NG působit proti dronům, které v současnosti představují velmi aktuální hrozbu.“ doplnila Jana Samcová. Cvičný terč byl přitom podstatně menší, než uvádí výrobce švédského systému jako minimální. Přesto dopadla zkouška rakety Bolide na výbornou.

„Je to jako srovnávat mercedes s trabantem,“ zhodnotil novou švédskou technologii v porovnání se sovětským systémem Strela 10 rotný Václav Troják, který má zkušenosti s oběma zbraněmi.

Ta nová je podle něj složitější a trvá déle vycvičit její obsluhu. „Výhody ale jednoznačně převažují nad nevýhodami. Je to komplet pro 21. století,“ dodal voják.