Kočárová stání se budou pronajímat za přísnějších pravidel i za vyšší cenu.

Kočárová stání se budou pronajímat za přísnějších pravidel i za vyšší cenu. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Karlovy Vary zpřísňují pravidla pro provozování kočárové dopravy ve městě

  • 0
Výběrové řízení na provozovatele stání pro kočárovou dopravu chystá karlovarský magistrát. Vzejde z něj ten, kdo bude fiakry kontrolovat po další roky, ovšem za přísnějších podmínek i za vyšší cenu za pronájem jednotlivých štaflů.

Stání pro fiakry je v Karlových Varech nyní osm. Čtyři u hlavní pošty a čtyři na Divadelním náměstí. Město je pronajímá všechna najednou. „Cenu zvyšujeme z dosavadních 420 tisíc korun za rok na 432 tisíc,“ uvedla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová. O službu je podle ní mezi návštěvníky města zájem a stala se už součástí koloritu města.

Ovšem někdy může být ostatním i na obtíž. Například v teplém počasí, kdy okolí stání kočárů nepříjemně čpí. To se magistrát snaží zmírnit zpřísněním podmínek pro čištění.

„Podle nových podmínek to bude třikrát týdně, dosud měli fiakristé tuto povinnost pouze jednou týdně,“ potvrdila primátorka. Právě na skutečnost, že kočárová stání zejména v horkých letních dnech nepříjemně zapáchají, podle ní směřovalo několik stížností.

Podmínky nového výběrového řízení upravují i čas, kdy koňská spřežení mohou najíždět na kočárová stání. Aby se zabránilo vzniku nepříjemných „špuntů“ na silnicích, kdy se za jedoucím kočárem tvoří kolona aut, posunul magistrát čas z osmi hodin ráno na půl devátou. „Dodržování všech podmínek budeme průběžně kontrolovat,“ upozornila Pfeffer Ferklová.

Kvůli fiakrům padlo i trestní oznámení

Současným nájemcem vyhrazených kočárových stání je Cech fiakristů. V minulosti ale byly s tímto druhem dopravy v Karlových Varech spojené problémy. V roce 2017 vyvrcholily podáním trestního oznámení na tehdejší zastupitelstvo města pro podezření z porušování povinností při správě cizího majetku.

Důvodem vzniklých problémů byl fakt, že tehdejší vedení cechu dlužilo na nájmu za stání přibližně sto tisíc korun. Magistrát se tak před takřka šesti lety rozhodl vypsat nové výběrové řízení.

Do toho se opět přihlásila i bývalá vedoucí cechu, která nabídla podstatně více peněz než cech samotný a vyhrála. Mezitím ale cech dlužnou částku uhradil, takže magistrát výsledky výběrového řízení anuloval. Navíc nezrušil smlouvu Cechu fiakristů.

Právník tehdy argumentoval tím, že při pětiletém nájmu tak, jak byla smlouva s městem připravena, činí rozdíl v příjmu města téměř 3,5 milionu korun.