Vítězný návrh na komunitní dům seniorů v Krásně.

Vítězný návrh na komunitní dům seniorů v Krásně. | foto: Archiv města Krásno

Míst pro seniory bude v kraji víc, nový domov chce pro ně i Krásno

Už od začátku příštího roku se začne postupně plnit nové sokolovské zařízení pro seniory Čtyřka. Přihlášky se na radnici jen hrnou. Obdobný zájem se dá očekávat u zamýšleného projektu v Krásně, kde se chystají zvelebit zchátralý obchod právě pro potřeby seniorů.

„V současné době evidujeme 52 žádostí o umístění seniorů do Čtyřky,“ uvedla starostka Sokolova Renata Oulehlová

Kapacita objektu je přitom 61 míst. A další přihlášky přicházejí. Sokolovská radnice počítá s tím, že první klienty Čtyřka přivítá na začátku příštího roku. „Umístění v zařízení ovšem bude předcházet sociální šetření u žadatelů,“ podotkla starostka města.

Čtyřka nabídne ubytování a nepřetržitou péči 61 lidem v deseti dvoulůžkových a 41 jednolůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. Kapacita je prioritně určena pro zájemce ze Sokolova, radnice se ovšem nebrání nabídnout místa i lidem z jiných částí regionu. 

„V přízemí objektu je administrativa, recepce, kaple, kavárna, ordinace lékaře i společenský sál,“ popsal další využití prostor mluvčí radnice Vladimír Meluzín.

Součástí areálu je i relaxační zahrada či parkoviště pro 40 aut personálu a návštěvníků zařízení.

Místo starého obchodu dům pro seniory

Na dům určený hlavně seniorům spřádají plány i v Krásně. Využít pro něj chtějí chátrající budovu někdejšího obchodu. Na podobu nové stavby už radnice vypsala architektonickou soutěž a z osmnácti návrhů vybrala vítěze. 

„Kromě obchodu a několika malometrážních plně bezbariérových bytů pro místní seniory by měl nový dům nabídnout také místnost na komunitní setkávání obyvatel. Upravit chceme i jeho okolí,“ řekl starosta Krásna Josef Havel.

Připomněl, že současný dům potravin je v Krásně jediným pozůstatkem z dob socialismu. Ačkoli leží na atraktivním místě v samotném srdci města, nenavazuje na historické domy v sousedství ani nenabízí další možnosti rozvoje. 

„Jsme přesvědčeni, že architektonická podoba nové stavby pozvedne celkovou úroveň náměstí a nabídne také ideální a pro nás rovněž investičně dostupné řešení. A to i přesto, že jednání zastupitelstva o výkupu domu bylo složité i vzhledem k rozpočtu, který se ročně bez dotací pohybuje okolo 16 milionů korun. Věřím však, že se nám podaří financování stavby zajistit,“ uvedl.

Vlastní soutěž o návrh projektu je však teprve prvním krokem výstavby. Následovat bude vypracování projektu, soutěžení zhotovitele a teprve poté samotná stavba. 

„Ačkoli má naše město přibližně sedm stovek obyvatel, snažíme se přistupovat ke správě věcí veřejných koncepčně a s otevřenou hlavou. Věděli jsme, že chceme nevzhlednou budovu odkoupit a zbourat, ale jak uchopit novou výstavbu, to nebylo úplně jasné. Proto jsme oslovili odborníky a zvolili cestu architektonické soutěže,“ vysvětlil Erich Kříž, předseda Výboru pro rozvoj města Krásno, proč se nevelké město vydalo k nové výstavbě méně obvyklou cestou.

,