Dobrovolníci se pustí do úklidu na několika místech Karlovarského kraje.

Dobrovolníci se pustí do úklidu na několika místech Karlovarského kraje. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Dobrovolníci se vydají uklidit Karlovy Vary a další města v kraji

  • 8
Ukliďme svět, ukliďme Česko, ukliďme Vary – to si řekla Lenka Mráziková se svým přítelem Michalem Vostrčilem, a nyní zvou pod hlavičkou svého projektu NoPlastico všechny, kteří se k nim chtějí přidat, tuto sobotu na Drahovický most. Sraz je v 9 hodin a cílem úklidu budou oba břehy Ohře mezi tímto a Dalovickým mostem.

„Dolní Drahovice jsou trochu zastrčené a nedostávají tolik pozornosti jako jiné části v okolí Ohře. Přitom tudy také vede cyklostezka. Procházka kaštanovou alejí je teď na podzim skvělá, ale došlo nám, že s dětmi místo sbírání kaštanů bychom spíš měli sbírat tu spoustu odpadků, co se tam všude válí,“ vysvětluje organizátorka, proč pro karlovarskou verzi mezinárodního podzimního úklidového dne, který letos připadá na 21. září, vybrali právě tuto lokalitu.

Podle počtu se dobrovolníci, kteří přijdou, buď rozdělí do skupin, nebo se všichni společně vydají čistit vybraný úsek. Pokud zbude čas a bude dostatek účastníků i sil, dočká se úklidu také okolí ubytovny Drahomíra.

Rukavice, pití, pevná obuv – to jsou nezbytnosti, které by si měli účastníci vzít s sebou.

„Magistrát nabídl pomoc a zařídí svoz vysbíraného odpadu. Brňenská iniciativa Ukliďme Česko nám poskytla pomůcky na úklid, pevné pytle, pár rukavic, ale třeba i diplom pro nejlepšího uklízeče. A zajistíme i něco malého na zub v bezobalové variantě,“ dodává k organizaci Lenka Mráziková.

Jedná se už o druhou akci, kterou pořádá. První z nich byl nedávný Bezodpadový piknik konaný ve Smetanových sadech. I sobotní akce má podtitul - přátelské setkání s dobrým skutkem navrch, a je tedy další příležitostí setkat se s ostatními zdejšími lidmi se zodpovědným přístupem k planetě.

„Přijďte s rodinou, dětmi, kamarády nebo třeba psy,“ zve karlovarská pořadatelka.

Školáci budou uklizet

Kampaň Ukliďme svět, ukliďme Česko navazuje na obdobné mezinárodní úklidové iniciativy. Každý rok vyhlašuje hlavní organizační tým jarní a podzimní termíny velkých úklidů, ke kterým se na území České republiky připojují skupiny dobrovolníků.

Ti si pak organizují v daném termínu úklidy v místech, které sami uznají za vhodné. Do letošního podzimního úklidu Karlovarského kraje se zapojí třeba základní školy v Kynšperku nad Ohří, Františkových Lázních a Královském Poříčí, a uklízet se bude také v Pramenech, Kraslicích, Josefově, Chodově, Krásné nebo Velkém Luhu.