Kvůli požáru plynové přípojky evakuovali hasiči jeden z chodovských věžáků.

Kvůli požáru plynové přípojky evakuovali hasiči jeden z chodovských věžáků. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Hasiči z Chodova a Oloví bojují o titul Dobrovolní hasiči roku

  • 0
Hned dvě želízka v ohni má Karlovarský kraj v letošní anketě Dobrovolní hasiči roku. O titul usilují dobrovolní hasiči z Chodova a Oloví. Nominaci získali za likvidaci požárů paneláků.

Veřejnost může dát hlas těmto jednotkám do 20. října. Organizátoři 11. ročníku ankety nominovali celkem 50 kolektivů z celé republiky. Odborná porota přitom vybírala ze 120 přihlášek.

Chodovští dobrovolníci sítem předvýběru postoupili do finálové padesátky za zásah při požáru v jednom z chodovských věžáků. 

„Při něm hasiči zachránili z balkonu malého chlapce,“ uvedl Jiří Kiss, velitel Sboru dobrovolných hasičů Chodov. 

Požáru v panelovém domě se týkal i nominovaný zásah hasičů z Oloví. „Zasahovali jsme u požáru sklepní kóje,“ potvrdil Radek Grapa, velitel družstva, které se podílelo na zvládnutí tohoto kritického momentu. V bytě přímo nad požárem totiž byli v tu dobu čtyři lidé, z toho jeden na invalidním vozíku. 

Ty dobrovolní hasiči z Oloví urychleně dostali z dosahu ohně. V panelovém domě dým uvěznil dalších přibližně 30 lidí, na jejich evakuaci se pak podílely ostatní zasahující jednotky.

Hlasovat pro konkrétní jednotku lze dvojím způsobem. Buď na webu www.adhr.cz/hlasovani-jednotky, nebo prostřednictvím SMS hlasu. V takovém případě je zapotřebí odeslat zprávu ve tvaru HASICI JJZC2 pro chodovskou jednotku anebo HASICI JJZC3 v případě hasičů z Oloví na číslo 900 77 06. Cena zprávy je šest korun. 

„Je pouze na vás, jestli nám věnujete trochu svého času a pomůžete nám dostat se na přední příčky. Pamatujte, že my vám rádi pomůžeme v jakoukoli denní dobu, jakýkoli den v roce,“ vyzval k hlasování velitel chodovských hasičů. 

Na webu města navíc dal několik tipů, komu dát hlas v jiných částech České republiky.

„V oblasti jih Moravy budeme rádi, když podpoříte svým hlasem kolegy z Drnovic, kteří byli do finále vybráni za zásah u požáru ve Vyškově, kde zachránili jednu osobu, v oblasti střed-sever Čech podpořte kolegy z Dolních Měcholup. Ti zasahovali u náročného požáru bytu s větším množstvím zraněných včetně dětí. V oblasti sever Moravy pak podpořte kolegy z Kroměříže za zásah při rozsáhlém požáru průmyslové budovy.“ 

Výsledky ankety oznámí její organizátoři 16. listopadu. Finalisté na prvních třech místech navíc k ocenění obdrží finanční a věcné dary v celkové hodnotě 2,4 milionů korun. „Poděkování za jejich práci ale patří všem dobrovolným hasičům,“ zdůraznil Slavomír Bel, náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky a místopředseda odborné poroty.

„Při pročítání přihlášek si vždy uvědomím, jak široký celospolečenský význam dobrovolní hasiči plní, a jsem rád, že jim můžeme prostřednictvím ankety vyjádřit svůj respekt a poděkování,“ doplnil Pavel Káčer, provozní ředitel a jednatel společnosti GasNet a člen odborné poroty.