Vedoucí kláštera Ostrov Eliška Failová se sochou Mojžíše v klášterním kostele.

Vedoucí kláštera Ostrov Eliška Failová se sochou Mojžíše v klášterním kostele. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Do klášterního areálu v Ostrově se po desítkách let vrátil Mojžíš

  • 0
Po několika desetiletích se do klášterního kostela v Ostrově vrátila dřevěná plastika Mojžíše, která byla součástí expozice karlovarského muzea. To bude ale kvůli přestavbě dva roky zavřené, a tak sochu půjčili do ostrovského kostela Zvěstování Panny Marie.

„Historická hodnota sochy je nevyčíslitelná,“ pochvaluje si nový exponát vedoucí kláštera Eliška Failová.

Soše přitom v minulosti hrozila úplná zkáza. Podle karlovarského historika Stanislava Burachoviče se Mojžíš společně s dalšími třemi sochami dostal do karlovarského muzea díky ostrovské historičce umění Zdeňce Čepelákové.

„Obrátila se na nás s tím, že ví o třech vážně ohrožených sochách, a poprosila nás, zda bychom si je vzali pod svá křídla, což jsme také udělali,“ popsal. Muzeum sochy ošetřilo, jednu už v roce 1987 vystavilo a dvě uložilo do depozitáře.

Sochy, které jsou v současnosti v klášterním kostele Zvěstování Panny Marie, byly zachráněny na přelomu šedesátých a sedmdesátých let. V této době areál obývala Československá lidová armáda a podle toho to také s ochranou památek vypadalo. Docházelo k devastaci a rozkrádání veškerého mobiliáře. O záchranu jeho zbytku se postarala právě Zdeňka Čepeláková.

„Vybavení putovalo z kostela přes různé provizorní depozitáře a nakonec bylo v roce 1989 předáno farnímu úřadu v Rybářích. Odtud pak byly převezeny do karlovarského muzea,“ uvedla vedoucí kláštera.

Hledání mobiliáře ještě není u konce

Autorem všech soch je pravděpodobně ostrovský řezbář Martin Möckel. Interiér, ve kterém se původně nacházely, byl velmi bohatě zdoben, o čemž svědčí dochované dobové fotografie. Při rekonstrukci klášterního areálu, který byl v té době už zcela „holý“, se uskutečnilo velmi rozsáhlé pátrání.

„Bohužel dohledat rozebrané a rozkradené kusy kostela nebylo jednoduché. Velkou část této práce odvedl Marek Poledníček, tehdejší ředitel Domu kultury v Ostrově. Svou roli v získání exponátů sehrála i náhoda, jako tomu bylo například u sochy sv. Anny. Tu pomohl získat plzeňský architekt Jan Soukup, který byl osloven, aby navrhl koncepci expozic,“ vyprávěla.

Při studiu materiálů zjistil, kde se tato socha nachází. Další předměty, které jsou v současné chvíli v klášterním kostele, věnovala římskokatolická církev městu. To zajistilo jejich restaurování. Ostatní pamětihodnosti jsou zapůjčeny v Muzeu Karlovy Vary a karlovarské galerii umění.

„Hledání dalšího ztraceného vybavení ale určitě není u konce. Stále doufáme, že se podaří najít například sochu sv. Jáchyma,“ řekla Eliška Failová.

Socha Mojžíše byla z Karlových Varů do Ostrova převezena počátkem května a po konzultaci s odborníky ji zaměstnanci kláštera uloží nedaleko místa, kde se nacházela původně. Lidé si ji prohlédnou ve druhé polovině června.