Herci Západočeského divadla v Chebu a karlovarské činohry se připojili k...

Herci Západočeského divadla v Chebu a karlovarské činohry se připojili k celorepublikové akci Vitamin D aneb Divadla spolu. Soubor musel za 72 hodin napsat, nazkoušet a natočit krátkou divadelní hru na zadané téma. | foto: Michal Mráka, ZDCH

Napsat, nazkoušet a natočit. Vše musejí herci stihnout za tři dny

  • 2
Divadelníci z nejrůznějších koutů České republiky se spojili v unikátním společném projektu. Za pouhých 72 hodin musí každý z přihlášených profesionálních souborů stihnout napsat, nazkoušet a natočit krátkou divadelní hru na zadané téma.

Projekt dostal název Vitamín D aneb Divadla spolu! a zapojí se do něj také Západočeské divadlo v Chebu společně s činohrou Karlovarského městského divadla.

Výsledky adrenalinového maratonu soubory 9. května společně odvysílají přes kanál YouTube.  Diváci budou navíc moct v rámci hlasování rozhodnout, které z divadel se s výzvou vypořádalo nejlépe.

Nápad na netradiční soutěžní klání se zrodil v hlavě dramaturga libereckého Divadla F. X. Šaldy Jiřího Janků.

„Už více než rok žijeme v takové zvláštní době. Všichni se snažíme přiblížit co nejblíže k našim divákům a vymýšlíme projekty, jak dostat divadlo k nim domů. Každý soubor bojuje, jak umí, ale ještě nikdo nezkusil divadla spojit. Tak jsme si řekli, že se o to pokusíme,“ popsal vznik projektu Vitamín D Janků.

Pomocí otevřené výzvy tedy oslovil všechna profesionální divadla v Čechách i na Moravě. Nakonec se k libereckému divadlu připojilo třináct dalších souborů včetně herců z Karlovarského kraje, a kreativní výzva mohla začít.

Téma je pro všechny společné: vylosované přísloví, které se každý tým dozví až na poslední chvíli. Pravidla zdůrazňují, že se nesmí jednat o filmy, ale o divadelní inscenace. 

„Zakázány jsou tedy veškeré filmové triky či efekty a vše se musí odehrávat v reálném čase na jevišti nebo na zkušebně. Jak se uvádí ve výzvě, vznikne tak jedinečný divadelní formát pro tuto dobu, tedy okamžitá podoba živého divadla, kterou je možné předat divákům po celé republice,“ popsala pravidla Vitamínu D Martina Pokorná, dramaturgyně Západočeského divadla v Chebu.

Tři hodiny přemýšlení

Chebsko-karlovarská inscenace vznikala v posledním dubnovém týdnu. „Nejprve jsme si přečetli e-mail, který odtajnil zadané téma, a poté jsme se s režisérem Zdeňkem Bartošem a jedenácti herci dali do přemýšlení. Během prvních tří hodin jsme se probírali desítkami nápadů, z nichž byl nakonec vybrán jeden, který zvítězil na základě kouzelné vizuální představy,“ dodala Pokorná.

První den dal soubor dohromady scénář, druhý den zkoušel a připravoval scénografii, třetí den se pořizoval divadelní záznam. V neděli po poledni byl výsledný tvar odeslán pořadatelům. Podle slov tvůrců se jedná o opravdu netradiční počin, který by za normálních okolností nebyl na divadelních prknech k vidění a celý soubor se během tří dnů velmi bavil.

„Když se vedle sebe v přátelském klání postaví třináct souborů, je samozřejmé, že jedním z hlavních kritérií při zkoušení je originalita, snaha o to, aby výsledná inscenace mezi dalšími nezapadla. Věřím, že v tomto směru naše diváky nezklameme, a přitom zároveň nerezignujeme na sdělení smysluplné myšlenky,“ uvedla Pokorná.

Režisér Zdeněk Bartoš krátce po dokončení zhodnotil inscenaci slovy: „Myslím, že jsme se zcela vymkli kategorii dobrý/špatný a je to někde poblíž typu potenciálně kultovní, ať už to znamená cokoliv.“

Co přesně ale mají diváci od karlovarskochebské inscenace očekávat, si zatím tvůrci nechávají pro sebe. Ne všechna divadla totiž už mají natočeno, a téma tak až do nedělního večera zůstane zahaleno tajemstvím.

Přípravy a průběh projektu Vitamín D aneb Divadla spolu! je možné sledovat už nyní v rámci facebookové události, slavnostní galavečer včetně výsledných inscenací bude přenášen 9. května od 18 hodin na YouTube kanálu Vitamín D. Záznamy všech inscenací pak budou na internetu k vidění ještě nejméně deset dnů, aby diváci měli větší šanci vše zhlédnout.

„Přestože nám primárně nejde o to, abychom mezi sebou soutěžili, budeme moc rádi, když se diváci zapojí do hlasování o tom, která inscenace je nejvíce zaujala. Mohou tak podpořit své oblíbené divadlo, ale stejně tak mohou ocenit a podpořit originalitu jiných souborů, které třeba působí ve městě, kam se běžně nedostanou,“ uzavřel Janků.