Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na jevištích v kraji ožívají klarinety a známé semaforské písně

  9:14
Na divadelních jevištích po celém Karlovarském kraji se jako zázrakem objeví na tisíc klarinetů. A spolu s nimi ožijí také známé semaforské písně jako Tereza, Babeta, Vy byste pořád seděla, Pramínek vlasů, Motýl a mnoho dalších. Karlovarští a chebští divadelníci se opět spojili a připravili pro diváky legendární hudební revue o tom, že ve válce múzy mlčí, pokud se nestane zázrak.
Scéna z inscenace Kdyby tisíc klarinetů v podání Západočeského divadla v Chebu...

Scéna z inscenace Kdyby tisíc klarinetů v podání Západočeského divadla v Chebu a Karlovarského městského divadla. | foto: Petr NeubertMAFRA

Před téměř šedesáti lety přišel do československých kin černobílý snímek Kdyby tisíc klarinetů.

Jeho zápletka je poměrně jednoduchá - v malých kasárnách nedaleko ospalého lázeňského městečka se vojákům promění zbraně v hudební nástroje. Pod vedením moderátorky Terezy tedy všichni připraví rozvernou televizní show. 

Scéna z inscenace Kdyby tisíc klarinetů v podání Západočeského divadla v Chebu a Karlovarského městského divadla.

Autorsky se pod filmem podepsal protagonista divadla Semafor Jiří Suchý a režisér Ján Roháč, na hudbě se podílel také Jiří Šlitr.

Objevil se v něm prakticky každý, kdo v té době něco znamenal - ať už pěvecké hvězdy jako Waldemar Matuška, Eva Pilarová, Karel Gott nebo Hana Hegerová, ale také herecké osobnosti jako Vlastimil Brodský či Jana Brejchová.

Stěžejní roli vojína Schulzeho, jehož zběhnutí je spouštěčem zázraku, hrál absolvent režie na FAMU a tehdy téměř neznámý osobitý herec Jiří Menzel.

Zrodily se nezapomenutelné písně, které si lidé zpívají dodnes. A právě tento film, který se natáčel převážně ve Františkových Lázních a Lázních Kynžvart, se stal předlohou v pořadí osmé spolupráce činohry Karlovarského městského divadla a Západočeského divadla v Chebu. 

Inscenace Kdyby tisíc klarinetů měla během uplynulého víkendu premiéru v chebském divadle a na karlovarské jeviště zamíří v sobotu 9. dubna. A i po více než půlstoletí je hlavní téma celého příběhu - proměna zbraní v hudební nástroje - stále aktuální. 

„Kdyby tisíc klarinetů jsme naplánovali už během loňského dlouhého uzavření divadel a veškerého veřejného života kvůli covidu. Říkali jsme si – nabídneme divákům něco hravého a odpočinkového. Písničkové hity a nekomplikovaný příběh. V těchto dnech ale známá písničková revue ožila nečekaně ostrým protiválečným apelem,“ vysvětlil volbu titulu a razantní proměnu jeho vyznění režisér inscenace a umělecký šéf obou divadel Zdeněk Bartoš.

Představení vychází přímo ze známého filmu, v rámci inscenování ale došlo k řadě změn. „Jsou posíleny konkrétní vazby na náš kraj a dopsány postavy na tělo našim hercům. Zazní také další klasické semaforské písničky, které se ve filmu neobjevily. Temnější tóny příběhu posílila situace na Ukrajině, ale jevišti vládne i přesto lehkonohá múza,“ popsala dramaturgyně Petra Richter Kohutová.

Postava jáchymovského utečence

Západočeské Klarinety mají také na rozdíl od filmu mírně odlišný rámec. „Chtěli jsme akcentovat téma vnitřní a vnější nesvobody, zázračný účinek spontánní tvořivosti a také fakt, že původní film se natáčel právě v našem kraji v roce 1964. Jen o tři roky dříve byl totiž v Jáchymově uzavřen poslední z pracovních uranových lágrů pro politické vězně. Tak krátká utekla doba mezi koncem utrpení desetitisíců lidí a svěžím filmovým výtvorem opojně optimistických let šedesátých,“ vysvětlil důvody pro změnu rámce Bartoš.

Nejbližší uvedení inscenace

  • Veřejná generálka v Karlovarském městském divadle je dnes v 10 hodin
  • Premiéra v Karlovarském městském divadle je zítra v 19.30 hodin
  • Reprízy: 
    - v Západočeském divadle v Chebu ve středu 20. dubna a ve čtvrtek 21. dubna, vždy v 19 hodin, a v pátek 22. dubna v 17 hodin
    - v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních v úterý 26. dubna v 19.30 hodin a ve středu 27. dubna v 10 hodin
    - v Karlovarském městském divadle v sobotu 14. května v 19.30 hodin

Celý příběh je tedy v karlovarskochebské inscenaci zarámován postavou jáchymovského utečence, do které se promítly skutečné osudy dvou vězňů z doby politických procesů v Československu. 

„Postava v sobě spojuje rysy Jaroslava Celby, muzikanta a hudebního skladatele, který se později proslavil mimo jiné jako tvůrce hudby do mnoha večerníčků, ale také Luboše Jednorožce, kterému se z Jáchymova opakovaně podařilo utéct. Pojmenován je pak po třetím vězni Miroslavu Šafránovi. A aby toho nebylo málo, připadnou této roli také všechny písně, které z filmu lidé znají v podání Waldemara Matušky,“ popsal Jiří Švec, který se této rámující role vězně Jaroslava Šafrána ujal.

Nejen před Švecem, ale i před ostatními herci stojí nelehký úkol -vypořádat se s písněmi, které lidé dobře znají v podání slavných interpretů. 

„Nechceme se dorovnat originálu, snažíme se písně pojmout po svém. Nové aranže Matěje Kroupy a Jakuba Žídka jsou krásné a muzikanti je hrají skvěle. Navíc hudba v představení je hraná naživo. Já například v rámci představení zpívám známou píseň Tereza své vlastní ženě, která shodou okolností hraje novinářku Terezu a jmenuje se Tereza. Tak doufám, že i přes lehce odlišnou hudební formu zůstane písničce stejně láskyplný obsah, který interpretoval Matuška. Pro mě je to pokaždé silný moment představení, protože jsme na tuto píseň měli náš první svatební tanec,“ doplnil Švec.

Podobně vidí situaci i jeho kolega Daniel Mišák. Ten v západočeských Klarinetech ztvárňuje roli Benjamina Nováka, kterému ve filmu vdechl život Karel Gott.

„To je pro každého herce velká výzva a ještě větší zodpovědnost. Můj Benjamin je úplně jiný než ten původní. Udělali jsme z něj domýšlivou celebritu. Myslím, že je to docela zábavné. A i když v inscenaci moc nemluvím a spíš zpívám, tak aspoň na těch pár slovech si tu povýšenost dost užívám,“ popsal Mišák.

Diváci v Chebu byli nadšení

Během představení se na jevišti objeví 24 herců. Kromě Jiřího Švece v roli Jaroslava Šafrána a Daniela Mišáka v roli Benjamina Nováka také Pavla Janiššová jako populární zpěvačka Edita nebo Tereza Švecová jako novinářka Tereza Celba.

Inscenaci živě doprovází Big Band Karlovy Vary pod vedením Zdeňka Kráma a jeho hosté. Dirigují Matěj Kroupa nebo Jakub Žídek. O choreografie se postarala Ivana Dukić.

Příprava inscenace s takovým počtem účinkujících tak byla výzvou pro celý tvůrčí tým. „Na první čtené zkoušce jsme se nevešli ani k devíti stolům, a to tam nebyli muzikanti. Úplně všichni jsme se pak sešli téměř až během generálek, zhruba týden před premiérou. Do zkoušení nám navíc zasáhly hned dvě vlny covidových izolací uvnitř souboru. Byly to nervy až do poslední chvíle,“ popsala dramaturgyně Richter Kohutová. 

„Tohle všechno k tomu ale patří, veškerá energie je vržena směrem k prvnímu veřejnému uvedení. U velkých hudebních kusů, kde je spousta herců, kapela, všechno se musí nazvučit, nasvítit, zvládnout přestavby a převleky a do toho především hrát, zpívat a tančit, je toho stresu samozřejmě trochu víc. Naštěstí všichni zúčastnění se toho zhostili s velkým nasazením a všechny složky krásně spolupracovaly,“ dodal režisér Bartoš.

Ačkoli karlovarskou premiéru mají všichni vystupující ještě před sebou, tu chebskou si už užili minulou sobotu.

„Mám radost, že vše proběhlo k velké spokojenosti diváků, a těším se, že snad zopakujeme podobný výsledek i v karlovarském divadle. Určitě je na co se těšit - diváci tu uvidí a uslyší známé písničky v moderním aranžmá a s nápaditými choreografiemi a možná je překvapí, co všechno jsme do příběhu oproti filmu přidali. A kdo film neviděl, tak by měl asi dorazit vlastně ze stejného důvodu. Protože ty písničky zná opravdu každý, jenom možná netuší, že pocházejí právě z ‚Klarinetů‘,“ zakončil Bartoš.

Autor:
  • Nejčtenější

Chovatel „venčil“ v parku na stromě hady, vyděšená žena zavolala strážníky

12. dubna 2024  14:36

Neznámý milovník hadů vzal dva své svěřence a nechal je užívat si teplé jarní slunce na stromě v...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lázně si ze sebe dělaly legraci na pohlednicích

14. dubna 2024  10:43

Když se jednou karlovarský amatérský historik a autor dvou knih o Karlových Varech Antonín Foglar...

Minulou rekonstrukci stadionu zfušovali, zjistily Vary a podají trestní oznámení

17. dubna 2024  16:49

Trestní oznámení se rozhodl podat karlovarský magistrát na neznámého pachatele kvůli někdejším...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dřina, ale i pády. Holky se zbláznily do koní, rodiče jim založili spolek

16. dubna 2024  13:38

Od útlého dětství chodila parta děvčat z Jenišova na Karlovarsku do stájí pečovat o koně. Tato...

Mariánské Lázně chtějí vybudovat balneologický park v Pottově údolí

18. dubna 2024  15:23

Pítka s minerální vodou, jezírka určená ke svlažení, potůčky k namáčení nohou či rukou, tůňky...

Depo úzkorozchodné dráhy Kateřina v rezervaci Soos je kulturní památkou

18. dubna 2024  12:31

Už jen několik dnů a technický unikát, úzkorozchodná drážka Kateřina v sousedství přírodní...

Parkoviště v kraji jsou plná, opět se mluví o stavbě parkovacích domů

18. dubna 2024  9:19

Až 250 vozidel by mohl pojmout chystaný parkovací dům u karlovarské Galerie umění. Jeho výstavba by...

Minulou rekonstrukci stadionu zfušovali, zjistily Vary a podají trestní oznámení

17. dubna 2024  16:49

Trestní oznámení se rozhodl podat karlovarský magistrát na neznámého pachatele kvůli někdejším...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...