Dárce Josef Pudil a odběrová zdravotní sestra Jana Křenková v Dárcovském centru...

Dárce Josef Pudil a odběrová zdravotní sestra Jana Křenková v Dárcovském centru Sokolov, kde odebírají anti-covidovou rekonvalescentní plazmu. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Sami prodělali covid, teď zachraňují ostatní. V Sokolově darují plazmu

  • 0
Je to právě měsíc, co začalo transfuzní oddělení sokolovské nemocnice odebírat anti-covidovou rekonvalescentní plazmu. Do té doby museli dárci z Karlovarska jezdit až do Ústí nad Labem. Pode zdravotníků už nemocí v Karlovarském kraji prošlo až čtyřicet procent obyvatel.

Zájemců se na transfuzní oddělení hlásí dost. „Za těch pár týdnů už u nás plazmu darovalo na třicet lidí a další se nám hlásí,“ usmívá se primářka transfuzního oddělení sokolovské nemocnice Zuzana Fialová.

Zároveň přibývá i vhodných dárců, protože na stanici přichází v poslední době i čím dál víc zájemců o testování na protilátky. Tuší, že si covidem nejspíš prošli a chtějí mít jistotu, jak na tom doopravdy jsou.

„Když z jejich krevního vzorku zjistíme, že covid skutečně prodělali a navíc že mají i dost protilátek, požádáme je, aby pomohli,“ vysvětluje lékařka. 

Leckteří už se ani neptají a přicházejí rovnou. Mezi nimi i pětatřicetiletý Josef Pudil: „Vím, že anti-covidová plazma pomáhá při léčbě těch, kteří leží na oddělení JIP nebo ARO a bojují doslova o každý nádech. Tak proč jim nepomoct?“ 

Už zdaleka neplatí ani to, co si lékaři mysleli na začátku pandemie. Tedy, že člověk musí projít těžším průběhem onemocnění, aby měl protilátek dost. 

„Někdo nám vypráví, že měl pomalu smrt na jazyku, hladina jeho protilátek tomu však vůbec neodpovídá. Jiný měl průběh onemocnění relativně lehký a protilátek má víc než dost. Je to velmi individuální,“ upřesňuje Zuzana Fialová.

„Zjišťujeme také, že tady u nás na Sokolovsku a Karlovarsku přibylo lidí, kteří si onemocněním prošli, aniž by to tušili. Vidíme to právě z toho testování na protilátky. Populace se skutečně promořuje a jen z pravidelných dárců krve to vypadá, že si na začátku roku nemoc u nás v regionu odstonalo třicet až čtyřicet procent lidí,“ dodala primářka.