Hejtman Josef Novotný (druhý zleva) a jeho náměstek Petr Navrátil ve štábu ČSSD při krajských volbách.

Hejtman Josef Novotný (druhý zleva) a jeho náměstek Petr Navrátil ve štábu ČSSD při krajských volbách. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Pravice karlovarskou vládu ČSSD nepodrží, zbývá jen dohoda s komunisty

  • 1
ČSSD a KSČM se v Karlovarském kraji po dlouhých peripetiích opět pokusí složit novou krajskou vládu. Po dvoutýdenní pauze se ve čtvrtek sejdou a znovu se budou dohadovat, kdo získá většinu pěti z devíti křesel v radě.

Situaci může odblokovat ústupek komunistů. Ti jsou už v krajní variantě ochotni přistoupit na to, že pět radních by měli dva roky oni a po výměně další dva roky sociální demokraté. Tedy takzvaný klouzavý mandát.

"To je moje definitivně poslední nabídka. Pokud by se jednání mělo táhnout dál, tak já u toho rozhodně nechci ve vyjednávacím týmu být. To říkám rovnou," prohlásil včera lídr KSČM Jaroslav Borka.

Vadí mu, že kraj ubral ze svého tempa ve chvíli, kdy je třeba chystat rozpočet na příští rok: "Není možné dát si prázdniny. Ztrácíme svou tvář i příznivce."

Sociální demokraty potěšilo, že komunisté už uvažují o klouzavém mandátu pro jednoho radního. "To je podstatná změna," prohlásil krajský šéf ČSSD Jakub Pánik.

Mrtvá je možnost, od které si sociální demokraté hodně slibovali: jejich menšinová vláda s podporou pravicových stran. Pravice (kromě Alternativy) se k této šanci staví zády.

Občanští demokraté odmítli i nabídku, aby spolu se starosty z Hnutí nezávislých obsadili po dvou křeslech v radě. Někteří členové ODS to považují za chybu. TOP 09 přišla s opačným, a také nereálným návrhem, aby ČSSD tolerovala menšinovou krajskou vládu pravicových stran.

"Vyčerpali jsme tím veškeré varianty, které nám dává druhá pozice po volbách. Teď záleží na vítězné KSČM, s čím nás osloví," řekl Pánik.

Krajské zastupitelstvo se poprvé po volbách sejde už v pátek. Na programu má volbu radních a hejtmana.