Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Co v pořádku je a co není? Karlovarští politici na to budou mít kodex

  • 3
Jak se má zastupitel zachovat, pokud by se hlasovalo o změně územního plánu v lokalitě, kde mu patří nemovitost? I odpověď na tuto otázku chtějí karlovarští zastupitelé dostat do svého kodexu. Jeho podoba se připravuje, schvalovat se má po Novém roce.

"Zkrátka" nepřijdou ani úředníci magistrátu. I oni budou mít kodex. Na obou pracuje Komise pro transparentní samosprávu karlovarské radnice.

"Budou sloužit k tomu, aby si úředníci a volení zástupci uvědomili, co je ještě v pořádku a co už není. Byť by to nebylo zrovna v kolizi s právní normou, ale problematické z hlediska etického přístupu," vysvětluje náměstek primátora Jaroslav Růžička (Alternativa).

Kodex by měl podle něj ošetřit zejména případné nadřazování vlastních zájmů politika nad zájmy veřejné nebo potvrdit zásady zastupitelského slibu. "Může nastat situace, kdy při schvalování územního plánu bude zastupitel ve střetu vzhledem k majetku. Kodex upřesní jeho jednání, jestliže změny budou v zastupitelův prospěch. Toto zákon v podstatě neupravuje, ale my jdeme dál," řekl Růžička.

Zastupitelé dostanou první verzi už teď, aby se s ní stihli seznámit a komise mohla zapracovat připomínky. Jisté je, že se nápad nezamlouvá všem. "Podle mě je to hloupost. Připomíná mi to kodex komunisty a já se s tím nemůžu ztotožnit," řekl zastupitel Edmund Janisch (ČSSD). Vadí mu, že kodex dubluje vnitřní řád, vyhlášky, zákony. Tudíž ho považuje za zbytečný. "Zastupitel je odpovědný voličům," uvedl.

Na takové odpovědnosti však záleží i tvůrcům díla. Jedním z nich je Otmar Homolka (O co jim jde?!), podle kterého má sice kodex nízkou právní relevanci, ale je správné jej mít. "Proto, aby občané mohli zastupitele kontrolovat, aby jasně viděli, v čem porušují pravidla," prohlásil.