V Karlových Varech slavnostně zahájili rekonstrukci Císařských lázní. (14....

V Karlových Varech slavnostně zahájili rekonstrukci Císařských lázní. (14. prosince 2019) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Vestavbu sálu do Císařských lázní převezme kraj, má větší šanci na dotace

Už zcela v režii Karlovarského kraje bude v nejbližších dnech rekonstrukce Císařských lázní. Magistrát města a krajský úřad totiž ukončí memorandum o vestavbě koncertního sálu do objektu lázní.

Město nyní podle prvního náměstka primátorky Tomáše Trtka bude jednat o podmínkách využití sálu pro potřeby Karlovarského symfonického orchestru. Takové řešení bude podle Trtka přehlednější pro obě strany.

Rekonstrukce Císařských lázní v Karlových Varech

Memorandum vstoupilo v platnost v roce 2018. Počítalo s tím, že kraj i město budou spolupracovat na přípravě a realizaci vestavby sálu. 

Podle původního předpokladu mělo být investorem této akce město, nyní se ale ukazuje, že větší šanci na získání dotací má kraj. Ten se proto stane nositelem celého projektu.

Pro symfoniky, by se měl sál a další zázemí v objektu Císařských lázní stát dlouhodobým zázemím. „My proto musíme vyjednat finanční, časové i prostorové podmínky pro to, aby tomu tak mohlo být,“ řekl náměstek Trtek. 

Město proto předalo kraji projektovou dokumentaci na vestavbu sálu. Původní odhady nákladů byly sto milionů korun, aktuálně se však ukazuje, že by částka mohla být výrazně nižší. Náměstek ji odhaduje na 50 až 60 milionů.

Rekonstrukce Císařských lázní, které jsou národní kulturní památkou, by měla skončit v roce 2023 s předpokládanými náklady 853 milionů korun. Na těch se v rámci dohody bude částkou sto milionů korun podílet i město. 

„Prostředky na rekonstrukci uvolňujeme postupně podle potřeby. Tato částka nesouvisí s vestavbou koncertního sálu,“ doplnil Tomáš Trtek. 

Oprava Císařských lázní v červenci  

30. července 2021