Studie budoucího hospicu v Nejdku.

Studie budoucího hospicu v Nejdku. | foto: Studie: Archiv

Už se rýsuje budoucí podoba hospicu v Nejdku, prvního v kraji

  • 0
Vedení Karlovarského kraje a zástupci Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče v Nejdku představili vizi hospicového pavilonu. Ten by se mohl stát prvním kamenným hospicem v regionu. Jeho vznik si přál i prezident Zeman.

Třiadvacet hospicových lůžek - místo současných dvanácti - by mohl v Nejdku nabízet nový pavilon, který má vzniknout v areálu Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče (REHOS). Projekt už nějakou dobu připravuje ředitelka krajské příspěvkové organizace Olga Pokorná se svými kolegy a podařilo se jí domluvit se zástupci kraje, že se na stavbě budou podílet.

Pokud záměr vyjde, bude to stát téměř 70 milionů korun. Samotná budova čítající čtyři nadzemní podlaží s bezbariérovým přístupem spolkne 54,5 milionu bez DPH, ostatní peníze půjdou do navazujících cest, rozvodů, sadových úprav či kyslíkové stanice.

„Vybudování hospicového pavilonu je náš velký sen. Jsme jedním z posledních krajů, kterému chybí,“ uvedla Olga Pokorná.

V regionu sice fungují mobilní hospice v Chebu a Sokolově, nicméně klasickou kamennou stavbu nemá, na což při své dubnové návštěvě upozornil také prezident Miloš Zeman. V tu dobu však ale už vedení kraje s Olgou Pokornou o pavilonu jednalo.

„Bylo to sice přání pana prezidenta, ale také náš dlouhodobý záměr. Nyní jsme ve fázi studie a stojíme před výběrovým řízením na pořízení projektové dokumentace. Budeme se snažit pavilon prosadit, neboť nám opravdu chybí. Je to dluh vůči lidem, kteří by měli důstojně dožít,“ řekl hejtman Martin Havel. Ten také předal ředitelce prezidentskou záštitu při stavbě pavilonu.

Než začne nová budova v areálu růst, může se REHOS pochlubit novou odpočinkovou zónou, kterou právě dokončil. Od kraje na to získal 300 tisíc korun, zbylých 3,5 milionu si zaplatil sám. Areál má nově čtyři pergoly pro posezení, venkovní cvičební stroje k rehabilitaci pacientů, lavičky stoly a podobně.

Desítky milionů na stavbu nové budovy se podle hejtmanova náměstka pro zdravotnictví Jakuba Pánika budou snažit radní prosadit do rozpočtu na příští rok. „Doufám, že se nám to podaří. Tlaky jsou různé,“ uvedl.

Hospic v Nejdku však není jediným zařízením, které by mohlo v regionu vzniknout. S podobnou myšlenkou totiž před časem přišel také řád Milosrdných sester svatého Kříže, který chce na Chebsku vybudovat léčebnu pro pacienty trpící Alzheimerovou chorobou v kombinaci s hospicem.