Zdenka a Thomas Maier a jejich psi basenji Rony, Dumisani a Gibson.

Zdenka a Thomas Maier a jejich psi basenji Rony, Dumisani a Gibson. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Elegantní psí šampioni neumějí štěkat. A v Česku je jim trochu zima

  • 3
Když přijde návštěva k rodině Maier v Kynšperku nad Ohří, hned za vstupními dveřmi ji vítá smečka tak trochu zvláštních psích krasavců. Překvapivě však neštěkají. To prostě neumějí.

Elegantní štíhlá zvířata se vztyčenýma ušima, mandlovýma očima pod vrásčitým čelem a s neobvykle stočeným ocasem na zádech návštěvu jen zvědavě obíhají a očichávají.

„Tak takhle vypadá plemeno basenji. Pochází z Afriky, a tak je našim psům tady už trochu zima,“ představuje své miláčky majitelka Zdeňka Maier. A hrdě dodává, že dva ze tří psů už jsou českými přeborníky, a to hned v několika soutěžních disciplínách.

Basenji

Plemeno basenji pochází ze střední Afriky. Například v Kongu se tito krasavci vznosného aristokratického vzhledu používali jako lovečtí psi k nahánění zvěře do sítí. Co se týče povahy, je basenji vytrvalý a odvážný a velmi inteligentní. Ale také samostatný a někdy tvrdohlavý. Proto jeho výchova vyžaduje zkušeného chovatele.

Tihle psi totiž ze všeho nejraději loví, a proto umí běhat zatraceně rychle. „Co se týče závodů, je to podobné jako s chrty. I basenji běhají dostihy za střapcem. Oblíbeným závodem je také coursing, což je vlastně jakási simulace lovu na louce. Tady se hodnotí kromě rychlosti třeba i to, jaký mají lovecký pud,“ vysvětluje Zdeňka Maier a dodává, že jejím psům se v závodech nadmíru daří.

Divoký dědeček běhal v Africe

„Rony minulý rok získal titul dostihový šampion Českomoravské kynologické unie. Tohle je Dumi, ten letos vybojoval v coursingu hned tři tituly, mimo jiné je coursingovým šampionem Českomoravské kynologické unie. Dumi je jedinečný tím, že jeho dědeček ještě běhal jako divoký pes v Africe,“ ukazuje Zdeňka Maier na nejtmavšího z trojice psích šlechticů.

Ten nejmladší, Gibi, zatím závodí v juniorských kategoriích. Ale už teď dává najevo, že až dospěje, bude se s ním muset počítat. Vychovat šampiona ovšem není jednoduché. Kromě vyvážené stravy a pravidelného tréninku si musí pes, než začne závodit na dostizích, vyběhat nejprve dostihovou licenci.

A jak se původem africký pes dostal na západ Čech? „U nás v rodině jsme vždycky měli nějakého pejska. Když ten poslední odešel, začali jsme se poohlížet po jeho nástupci. Chtěli jsme něco menšího, ideálně temperamentního parťáka pro běhání. A na internetu jsme objevili tohle zvláštní plemeno. Zalíbilo se nám tak, že nakonec máme tři,“ vysvětluje Zdeňka Maier a hladí přitom nejmladšího Gibiho, který o ni opírá tlapky a dožaduje se pozornosti.

Basenji, to je životní styl

„Jestli je to láska na celý život? No, spíše bych řekla, že je to životní styl. Ten, kdo těmto psům propadne, má málokdy jenom jednoho,“ konstatuje s tím, že i domácnost je plně podřízena zvířecím obyvatelům. „Jsou zvědaví jako děti, do všeho strkají nos, a tak musíme všechno dávat na poličky do patra, aby na nic nedosáhli,“ směje se Zdeňka Maier a dodává, že basenji je vlastně polodivoký hrdý pes, který má v sobě schopnost přežít v divoké přírodě i bez pomoci člověka.

Také proto má na spoustu věcí svůj vlastní názor, který se nemusí nutně shodovat s názorem pána. Přestože basenji na rozdíl od ostatních příslušníků svého druhu neštěká, neznamená to, že je němý. Podle chovatelů dokáže vyloudit řadu zvuků, ale štěkání v pravém slova smyslu to není.

Další zajímavostí je to, že postrádá psí zápach. Možná je to tím, že se podobně jako kočka sám čistí. „Není třeba tyto psy koupat. Když přijdeme domů z pole a psi mají zablácené tlapky, sami se vyčistí a olížou,“ potvrzuje Zdeňka Maier, která se svými českými šampiony plánuje příští rok odcestovat na mezinárodní závody do Dánska, kde se koná mistrovství Evropy v coursingu. Věří, že její psi uspějí i v evropské konkurenci.