ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Dan Materna, MAFRA

Nemocnici v Chebu docházejí lůžka. Panika není namístě, říká ministr

  • 72
Chebské nemocnici docházejí síly v boji s pandemií koronaviru. Na kritickou situaci upozornil poslanec Pirátské strany Petr Třešňák. Vyzval ministra zdravotnictví Jana Blatného, aby domluvil předjednanou spolupráci s bavorskými a saskými nemocnicemi. Podle Blatného ale panika není namístě.

„S panem hejtmanem KVK jsem mluvil v pátek. Převoz pacientů mezi regiony ČR probíhá pomocí NDLP a například včera byli převezeni dva pacienti z KVK do jiných krajů . Není třeba zahraniční pomoci a pan hejtman to ví. Panika není namístě!“ sdělil serveru iDNES.cz ministr Blatný.

Slova poslance Třešňáka mírní i mluvčí Karlovarské krajské nemocnice (KNN) Vladislav Podracký. „Bral bych to s rezervou. Ta situace je prakticky identická celý týden. Karlovarská krajská nemocnice, kam spadají jak nemocnice v Chebu, tak v Karlových Varech, je na hraně kapacity. Běžně se pohybujeme na kapacitě jednoho, dvou lůžek co se týče covidových pacientů. Samozřejmě jsme nuceni to řešit formou převozů do okolních nemocnic,“ řekl iDNES.cz.

Petr Třešňák zatím žádnou oficiální reakci z ministerstva zdravotnictví neobdržel. „O situaci vím zprostředkovaně, obrátili se na mě jako na člena zdravotnického výboru zaměstnanci interního oddělení,“ řekl iDNES.cz. Už v týdnu dostával informace, že v chebské nemocnici je situace tristní, a proto je třeba jednat.

Ministr Blatný však Třešňákovi odpověděl prostřednictvím Twitteru. 

Převoz pacientů

Z chebské nemocnice se v pátek převáželi pacienti do Plzně a do Prahy. V nemocnici v Karlových Varech bylo v sobotu ráno jedno volné intenzivní lůžko pro covidové pacienty. KKN vždy řeší, zda okolní nemocnice mají volné kapacity, kam pacienty převézt. 

„Určitě neselektujeme pacienty na to, jestli umře ten, a ten ne. V žádném případě! Pacienty samozřejmě musíme třídit. Velmi pečlivě rozhodujeme o tom, kdo potřebuje intenzivní péči a na ty jednotky skutečně musí být umístěn,“ vysvětlil Podracký.

Odmítl námitku, že by pacient mohl být ohrožen na zdraví, když není na jednotce intenzivní péče. „Je to na rozhodnutí lékaře. V běžné situaci, pokud není přetlak na lůžka, si tam třeba pacienta nechá o pár hodin déle. Pokud lékař uzná, že pacient může být ve stabilním stavu na běžném lůžku, dojde k přesunu. Pokud lékař to neuzná, tak nedojde k přesunu,“ podotkl.

Jednání o pomoci bavorských a saských nemocnic

Jednání o využití kapacit v sousedním Německu se podle Podrackého vedly i na jaře a na podzim, kdy to nakonec nebylo potřeba. Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) měl na konci pracovního týdne prostřednictvím zastupitelského úřadu oslovovat Bavorsko a v Sasko, zda je nabídka stále platná.

„Bylo nám sděleno, že nabídka stále platí. Nicméně je potřeba to vyřešit na mezivládní úrovni. Stávající legislativa nám neumožňuje, abychom pacienta poslali do zahraničí,“ řekl Podracký. 

Tuto informaci potvrdil i poslanec Třešňák. „Spolupráce zatím ztroskotala na tom, že o pomoc oficiálně nepožádala vláda České republiky, ačkoliv byla vedením Karlovarského kraje předjednána, proto jsem napsal ten Tweet. Jsou to úkoly vlády, aby domluvila systém úhrad, nebo kdyby sem měli jezdit lékaři či sestry, jak by byla uznávána kvalifikace,“ uvedl.

Nedostatek kvalifikovaného personálu

Očkování v KKN

V KKN očkují přibližně sto lidí denně. „Očkujeme kromě našeho personálu příslušníky hasičů a policie. Zájem ze strany zaměstnanců nemocnice převyšuje kapacitní možnosti,“ řekl Podracký.

KKN má dostatek materiálu, aby postavila další jednotky intenzivní péče, ale nemá je kdo obsluhovat. Kvalifikovaného personálu je nedostatek, i proto, že podle Podrackého je na covidového pacienta potřeba dvojnásobku personálu. 

V Karlovarské krajské nemocnici nyní pomáhají hasiči, armáda, medici, studenti středních zdravotních škol. „To jsou lidi, kteří nám pomáhají na nekvalifikované práce. Výjimkou jsou hasiči, kteří mají duální vzdělání, i záchranářské. Ulehčí to našemu personálu, pomáhají například s distribucí jídla, s krmením pacientů, a podobně. Nemohou dělat kvalifikovanou práci,“ podotkl.