Zrekonstruovaná pěší zóna v Chebu je spojnicí mezi nádražím a hlavním náměstím.

Zrekonstruovaná pěší zóna v Chebu je spojnicí mezi nádražím a hlavním náměstím. | foto: www.rsskv.cz

Zábor, nebo pronájem? Za záměnu pojmů má Cheb platit sankci 170 milionů

  • 0
Zdánlivě malicherná záměna pojmů zábor veřejného prostranství a pronájem se městu Cheb vrátila jako bumerang. Kvůli pochybení na nedávno dokončené pěší zóně, na kterou výrazně přispěla evropská pokladna, hrozí radnici pokuta téměř 170 milionů.

"Dostali jsme výměr na uhrazení penále v této výši kvůli porušení podmínek dotace," informoval na posledním jednání městských zastupitelů chebský starosta Pavel Vanoušek.

Pochybení vyšlo najevo už v dubnu loňského roku. "Došlo ke změně směrnice. Pochybení jsme okamžitě napravili," zdůraznil starosta Vanoušek. Ten sice připustil, že se město pokutě nedokáže vyhnout, doufá ale, že sankce bude výrazně nižší. Jen kolem 60 tisíc korun.

Starostův optimismus sdílí i předseda Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad a náměstek hejtmana Petr Navrátil.

"Je to důsledek nešťastných smluv, které i za jakékoliv malé pochybení požadují sankci ve výši sta procent," reagoval na dotaz MF DNES Petr Navrátil.

"Po projednání je jasné, že se městu Cheb promine 99,95 procenta sankce," upřesnil Navrátil. Ten dokonce použil výraz ptákovina. "Nebylo to nic vědomého, žádná schválnost ani porušení," poznamenal Petr Navrátil.

Na rozsáhlou rekonstrukci chebské pěší zóny získalo město Cheb před časem dotaci z evropské pokladny, přispěl i stát a také město Cheb.

Vznikl moderní asi půlkilometrový bulvár s kvalitní kamennou dlažbou, moderním osvětlením i informačními sloupy využívajícími LED technologií. Ojedinělým prvkem je i časová osa, která připomíná nejdůležitější události v téměř tisícileté historii města. Předěl pěší zóny a náměstí tvoří železná Brána času, kterou navrhl uznávaný sochař Marian Karel.