ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

Padělané zboží se z tržišť v příhraničí stěhuje do běžných obchodů

  • 10
Překvapivý výsledek měla v Karlovarském kraji série kontrol na příhraničních tržištích a v kamenných obchodech provozovaných vietnamskými obchodníky. Kontroloři České obchodní inspekce na sklonku minulého týdne zjistili, že se obchod s padělaným zbožím světových značek stěhuje z tržišť do klasických obchodů.

„Zatímco na tržnici v obci Potůčky při hranicích se Spolkovou republikou Německo jsme prodej padělků zjistili jen při jedné ze čtyř prováděných kontrol, přímo v Karlových Varech byly padělky zjištěny hned při dvou ze tří kontrolách ve vytipovaných provozovnách,“ potvrdil Jan Řezáč, ředitel inspektorátu České obchodní inspekce (ČOI) pro Plzeňský a Karlovarský kraj.

Rozdíly jsou podle aktuální zkušenosti kontrolorů i v počtu zachycených padělků.

„Na tržišti v Potůčkách jsme zaznamenali 41 padělaných textilních výrobků. V ostatních případech kontroloři zjistili pouze nedostatky v oceňování či značení textilních výrobků. Zato v Karlových Varech jich bylo 385, které v přepočtu na ceny originálních výrobků představují částku více než čtvrt milionu korun,“ dokumentoval Řezáč.

Inspektoři ČOI se zaměřili i na sortiment, který je v posledních dnech v kurzu. Totiž na roušky a respirátory. Ani v tomto ohledu nebyli obchodníci bez výtek ze strany kontrolorů.

„Tyto výrobky byly nejasného původu a bez stanoveného označení,“ pokračoval ve výčtu zjištěných pochybení ředitel inspektorátu.

Mezi stálice v repertoáru problémů patří nedostatky v oblasti informačních povinností včetně bezpečnostních upozornění u hraček, lapačů hmyzu či aerosolových rozprašovačů. „Kvůli použití neověřeného měřidla byl pak jeden z kontrolních nákupů předražen o pět korun,“ doplnil Jan Řezáč.

Inspektoři provedli dohromady sedm kontrol. Při každé z nich zjistili nějaký problém. 

„Za méně závažné nedostatky v oblasti oceňování a značení textilních výrobků byly v Potůčkách uloženy tři pokuty příkazem na místě v celkové výši pět tisíc korun, jeden případ bude řešen ve správním řízení, stejně tak jako všechny tři kontroly prováděné v Karlových Varech. Navíc mohou všechny kontrolované provozovny počítat s tím, že je inspektoři navštíví v nejbližší době znovu, aby ověřili, zda došlo k nápravě,“ dodal ředitel.