Ilustrační snímek | foto: Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje

Po koupání v Kolovském rybníku mají děti vyrážku, mohou za to paraziti

  • 4
V Kolovském rybníku nedaleko Karlových Varů se podle všeho rozmnožily cerkárie a způsobily svědivou vyrážku asi deseti dětem, které se tam koupaly. Cerkárie jsou larvy ptačích motolic, kromě ptáků napadají při koupání i člověka a zalézají mu do kůže.

Lékaři u postižených dětí diagnostikovali cerkariovou dermatitidu. Krajská hygienická stanice proto před koupáním v Kolovském rybníku varuje.

„Od roku 2006 z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví neprovádíme sledování kvality vody ke koupání v Kolovském rybníku. Nyní máme podezření na výskyt cerkárií v této lokalitě,“ informovala Andrea Dašková z Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje.

Cerkáriová dermatitida je parazitární onemocnění, které se u člověka projevuje tvorbou skvrn, puchýřů a zarudnutím kůže. Je doprovázena intenzivním svěděním. Může se objevit i kašel, bolesti břicha a průjem.

„Způsobují ho drobní parazitičtí živočichové především rodu Trichobilharzia, jejichž životní cyklus je vázán jednak na vodní plže a dále na vodní ptáky, například divoké kachny,“ vysvětlila Dašková.

V jedné z fází životního cyklu se larva uvolní z plže do vody a snaží se najít vodního ptáka, ve kterém by dokončila svůj vývoj. A právě tehdy nastává riziko nákazy.

„Pokud narazí cerkárie na koupajícího se člověka, pronikají do jeho kůže. Při opakovaném setkání je pokus o průnik kůží člověka provázen silnou imunitní reakcí, což je vlastně cerkáriová dermatitida. Cerkárie brzy po napadení kůže spontánně zmírají,“ doplnila Dašková.

Podle hygieniků není svědivá kožní vyrážka životu nebezpečná. Postižený člověk mívá pupínky zhruba čtyři dny.

Cerkárie se před třemi lety objevily také v přírodním koupališti Michal u Sokolova. Jezero bylo tehdy nutné přes zimu vypustit a udělat opatření, díky kterým cerkárie vyhynuly (podrobněji v článku Z koupaliště Michal mizí voda. Sucho a mráz mají zlikvidovat plže).