Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V nouzi se už ocitají i úplné rodiny. Říct o pomoc si často neumějí

  10:32
Počet žen, které nemají z čeho svým dětem koupit boty nebo jídlo, vzrostl v kraji během roku s covidem téměř o polovinu. Pomáhá jim regionální nezisková organizace Nádech, která loni na podzim otevřela už svoji třetí pobočku – po Chebu a Ostrově také v Karlových Varech. Stalo se tak doslova za pět minut dvanáct.
Centrum materiální pomoci v Karlových Varech nabízí pomoc rodičům samoživitelům.

Centrum materiální pomoci v Karlových Varech nabízí pomoc rodičům samoživitelům. | foto: Martin Stolař, MAFRA

„Během druhé vlny pandemie vzrostl počet našich klientů o čtyřicet procent a po Novém roce přibylo klientek ještě víc,“ potvrzuje vedoucí karlovarského centra Jitka Havránková. Nově se totiž v nouzi ocitly i úplné rodiny, často kvůli ztrátě zaměstnání v důsledku pandemie.

„Dobrou zprávou je, že přibylo i samotných dárců, kteří nosí oblečení, knihy a také nákupy. Leckdy se tu ale zastaví třeba i s čerstvě upečeným koláčem,“ usmívá se Havránková. 

Organizaci nově pomáhá i Potravinová banka Karlovarského kraje. Mouku, těstoviny, ale také pleny nebo prací prostředky sem zaváží jednou do týdne. Zdálo by se, že z nejhoršího se samoživitelky mohou dostat celkem rychle, tak snadné to ale není.

Nemají odvahu přijít

Organizaci Nádech se během pandemie podařilo ve spolupráci s úřady vytvořit tabulková místa pro matky samoživitelky. Do výběrového řízení se zkraje roku přihlásila i šestatřicetiletá Martina. Sama vychovává čtyřletého syna. 

„Přijali mě a byla to ta největší pomoc, protože mohu mít flexibilní úvazek, a to mi dovoluje se o syna postarat. Spousta žen právě proto nemůže práci sehnat, většinou by totiž musely pracovat na směny, a to si nemohou dovolit,“ vysvětluje Martina. „Samoživitelky to pak řeší polovičními úvazky nebo brigádami, takže si vydělají sotva na nájem. Do hmotné nouze se pak dostanou velmi rychle,“ dodává.

Samoživitelky a čísla

  • Chudobou nejvíc ohroženou skupinou jsou momentálně na Karlovarsku samoživitelky se dvěma a více dětmi.
  • Více než 30 % samoživitelek se musí obejít bez alimentů, protože otec dítěte dlouhodobě neplatí výživné.
  • Přibližně 6 % samoživitelů si někdy v minulosti muselo vzít půjčku na pokrytí základních životních potřeb, časem se tak ocitají v dluhové pasti.
  • Pandemie způsobila, že téměř polovině samoživitelů se snížil měsíční příjem, část z nich přišla o zaměstnání úplně.
  • V roce 2019 potřebovalo jen v karlovarském regionu pravidelnou pomoc krajské potravinové banky 2500 osob, v roce 2020 už 5680 osob, nejčastěji právě samoživitelky.

Situaci obvykle komplikuje i těžký životní příběh mnohých z nich. „Často tu míváme týrané ženy, které od partnera utekly ze dne na den jen s taškou oblečení pro sebe a pro dítě. Tyto ženy pak během pandemie přicházely o práci velmi často. Hodně našich klientek mělo i problémové dětství, obvykle vyrostly v dětském domově a nemají funkční rodinné vazby,“ pokračuje Martina. 

Pro většinu klientek organizace Nádech pak obvykle platí, že pro ně není vůbec lehké pomoc vyhledat. „Pociťuju to i sama na sobě. Samoživitelky mají ještě stále velké společenské stigma. Na každém kroku se potkáváte s tím, že si za to můžete sama a jen natahujete ruce, aby vám stát pomohl,“ konstatuje Martina a pokračuje: „Nejvíc ale naše klientky obvykle trápí to, že nemají z čeho pro své dítě koupit pleny nebo čerstvé ovoce. To je neustálý stres, který se do kolečka opakuje, nevidí z toho cestu ven, a to je udolává. Rok s covidem to všechno ještě zhoršil.“

V nejtěžších chvílích totiž hodně pomáhá, když se ženy s podobným osudem potkávají. „Vidí, že nejsou jediné, a mohou zároveň sdílet své zkušenosti s tím, jak se nenechat situací zahltit. Jenže během covidu se rázem ocitl každý z nás v sociální izolaci a nikdo nemohl s nikým sdílet nic. Psychicky se tak většina našich klientek zhoršila,“ dodává Martina.

Trpěla jsem i kvůli nehtům

Lucii je sedmatřicet, jejímu synovi dvanáct. Organizaci Nádech zná teprve tři měsíce a dostala se k ní víceméně náhodou. „Na úřadu práce mi nabídli rekvalifikační kurz v sociální sféře s tím, že bych poté mohla v Nádechu pracovat. Jde o dotované místo na pět měsíců a právě jsem dostala svoji první výplatu. Pomohlo mi to finančně, ale i lidsky. Začínám mít zase trochu jistotu, že jsou na světě lidé, které chtějí matkám samoživitelkám pomáhat, aby nemusely prožívat to, co my se synem posledních šest let,“ svěřuje se Lucie. 

Jí život matky samoživitelky zkomplikoval fakt, že otec dítěte a bývalý partner žije v Německu. „Na každém úřadu se na vás dívají jako na vyvrhele, který si za všechno může sám. Baví se tam s vámi u těch přepážek spatra, kolikrát mě to až dohnalo k slzám. Navíc mi všude říkali, že postarat se má německá strana. Od sociálních dávek až po přídavky,“ vzpomíná Lucie na dobu, kdy si musela najít hned několik prací najednou. 

„Na vyřízení každé žádosti čekáte i několik týdnů, ale dítě musí jíst každý den. Takže jsem jako manikérka a pedikérka pracovala v hotelových kosmetických službách, v gastronomii a po večerech jsem ještě uklízela kanceláře. Stejně mi to na úřadech moc nepomohlo. Nejsem na tom přece tak špatně, když si můžu dovolit gelové nehty! Nikomu už nevysvětlíte, že musíte jako manikérka svou práci nějak reprezentovat,“ vzpomíná Lucie na chvíle, kdy jí bylo nejhůř.

Alespoň si to myslela, jenže pak přišel covid. „Hotely i restaurace se zavřely a já se rázem ocitla úplně bez peněz. Tehdy mi přece jen jedna úřednice uvěřila a pomohla mi. Našla mi bezplatnou právní poradnu, pomohla vyplnit německé dokumenty, takže dneska už pobírám německé přídavky na děti i alimenty. O to víc si vážím toho, že můžu v Nádechu pracovat. Sama jsem totiž chvíle, kdy pomůže jediná taška s nákupem nebo drogerií, prožívala. A nebylo to proto, že bych byla líná pracovat nebo peníze rozhazovala. Já je zkrátka neměla jak vydělat.“

Kouzelná věta, která pomáhá

V Nádechu vypomáhá i osmačtyřicetiletá Jaroslava, matka tří dcer. „Mám v péči své staré rodiče, takže od státu peníze dostávám, dvě starší dcery už jsou navíc soběstačné. Jsou ale chvíle, kdy potřebujete pomoct i jinak,“ vypráví Jaroslava a vzpomíná, jak loni během prvního lockdownu poprvé napsala krátkou esemesku vedoucí centra Jitce Havránkové.

„Okamžitě mi nabídla, ať přijdu, a později mi dala příležitost, abych mohla pomáhat i já. Miluju své rodiče a miluju své dcery, ale potřebuju občas i prostor pro sebe. Taky jsem chtěla být součástí společenství žen, které se mohou navzájem podporovat. I když je vám těžko, tady na to nejste nikdy sama,“ vysvětluje Jaroslava, proč jsou podobné organizace tak moc důležité.

„Nejčastěji totiž přicházejí ženy, které svůj život berou jako prohru. A často se za to stydí tak moc, že si dlouho o pomoc neřeknou. Maximálně že chtějí pro dítě ponožky. Pak ale zjistíme, že nemají z čeho koupit synovi boty nebo mu uvařit večeři,“ vypráví Jaroslava a pokračuje: „Už jsem se ale naučila tu kouzelnou větu, která pomáhá mně i jim: ,Co pro vás můžu udělat?‘ Když tohle uslyší, obrovsky se jim uleví. Pochopí, že už nemusejí být na všechno úplně samy.“

  • Nejčtenější

Ztraceného čápa Lumíra našli po třech dnech. Při obraně hnízda spadl do komína

10. dubna 2024  19:42

Drama se šťastným koncem, I tak by se dalo nazvat třídenní hledání chebského čápa Lumíra, který se...

Chovatel „venčil“ v parku na stromě hady, vyděšená žena zavolala strážníky

12. dubna 2024  14:36

Neznámý milovník hadů vzal dva své svěřence a nechal je užívat si teplé jarní slunce na stromě v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

Lázně si ze sebe dělaly legraci na pohlednicích

14. dubna 2024  10:43

Když se jednou karlovarský amatérský historik a autor dvou knih o Karlových Varech Antonín Foglar...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dřina, ale i pády. Holky se zbláznily do koní, rodiče jim založili spolek

16. dubna 2024  13:38

Od útlého dětství chodila parta děvčat z Jenišova na Karlovarsku do stájí pečovat o koně. Tato...

Parkoviště v kraji jsou plná, opět se mluví o stavbě parkovacích domů

18. dubna 2024  9:19

Až 250 vozidel by mohl pojmout chystaný parkovací dům u karlovarské Galerie umění. Jeho výstavba by...

Minulou rekonstrukci stadionu zfušovali, zjistily Vary a podají trestní oznámení

17. dubna 2024  16:49

Trestní oznámení se rozhodl podat karlovarský magistrát na neznámého pachatele kvůli někdejším...

Známá mu nechtěla dát pervitin na dluh, ubil ji tyčí. Recidivista dostal 22 let

17. dubna 2024  10:56

Bartolomej Horváth si už odseděl 14 let za pokus o vraždu starší ženy na Sokolovsku. Nyní mu soud...

Internetu navzdory. Stále prodává hudebniny v otcově kamenné prodejně

17. dubna 2024  9:40

Už přes třicet let pro muzikanty a milovníky hudebních nástrojů funguje karlovarský obchod Roberta...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...