Celníci zabavili trhovcům u hranic stovky padělků, policisté hledali drogy

  • 4
Tržnice ve Svatém Kříži u Chebu nedaleko hranic s Německem je v poslední době pod drobnohledem policistů i celníků. Zatímco policie jde hlavně po drogách, celníci se stále potýkají s nabízenými padělky. Naposledy jich tam našli za více než pět milionů korun.

„Stánkaři jsou nepolepšitelní. Přestože jim hrozí zajištění zboží i peněžité tresty, padělky opakovaně nabízejí. Karlovarští celníci podobné případy řeší opakovaně,“ uvedla Lenka Havelková z Celního úřadu pro Karlovarský kraj.

Karlovarští celníci našli na tržnici při listopadových kontrolách stovky padělků luxusního zboží i pirátská CD a DVD.

„Na začátku listopadu jsme zajistili 185 kusů kabelek, peněženek, batohů a opasků v hodnotě originálních výrobků ve výši přes dva miliony korun. Následující týden pak více než 600 kusů obuvi a textilního zboží. V tomto případě by originální hodnota také přesahovala dva miliony korun,“ vypočetla Havelková.

Prodejci podle ní nabízeli své zboží jako originály světoznámých značek, například Michael Kors, Louis Vuitton, MCM, Prada, Gucco, Lacoste, Nike či Adidas.

Na zatím poslední kontrolu se celníci vydali tento týden. Zaměřili se přitom na prodej CD a DVD nosičů.

„Zajistili jsme téměř tři a půl tisíce kusů nedovolených napodobenin. Hodnota v případě těchto originálních výrobků by dosáhla více než 1,5 milionu korun,“ uvedla Havelková a doplnila, že za letošní rok už pracovníci Celního úřadu pro Karlovarský kraj zajistili již více než osmnáct tisíc padělků v celkové hodnotě originálů téměř 75 milionů korun.

Tržnice v příhraničí jsou dost problematické, říká policie

Na tržnici ve Svatém Kříži se v poslední době už několikrát vydali i policisté. Soustředí se přitom hlavně na boj s drogami. Tržnice, a to především ty v příhraničí, jsou podle nich v tomto směru značně problematickou oblastí.

„V současné době je výkon služby policie rozdělen do dvou úrovní. Předně jsou prováděny jednorázové velké preventivní akce. Druhá úroveň spočívá v každodenní přítomnosti uniformovaných složek na asijských tržnicích v Karlovarském kraji a jejich blízkém okolí. Cílem tohoto opatření jsou systematické kontroly,“ vysvětlila krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

Jedna z posledních jednorázových preventivních akcí se odehrála v úterý, kdy tržnici obsadily desítky policistů včetně psovoda, jehož pes se specializuje na vyhledávání drog.

„Zkontrolovali jsme více než dvě stě osob a přes dvacet vozidel. V jednom případě policisté uložili pokutu,“ konstatovala policejní mluvčí.