Mimo textilu se v chebské tržnici prodávali i drogy, dealer skončil v poutech

  • 12
Téměř dva kilogramy metamfetaminu našli celníci a policisté ve skladu při razii v chebské tržnici Asia Dragon Bazar Svatý Kříž. Zadržením dealera tak skončila závěrečná fáze případu vedeného celníky z protidrogového oddělení v Plzni pod krycím názvem „KERN“.

Celníci a policisté objevili také sušinu konopí, finanční hotovost v korunách a eurech, skleněné dýmky na pervitin, digitální váhy, množství igelitových sáčků a dalších věcí určených k uskladnění, vážení, ředění a balení drog.

Akce se zúčastnili celníci ze Sekce pátrání a policisté z Národní protidrogové centrály. Jednalo se o závěr případu vedeného celníky z protidrogového oddělení v Plzni pod krycím názvem „KERN“.

„Pachatele vietnamské státní příslušnosti, drogu a peníze z prodeje zadrželi celníci na místě při předání. Za gram drogy muž inkasoval 33 eur. Svými obchody si přišel nejméně na tři miliony korun,“ uvedla Martina Kaňková, mluvčí Generálního ředitelství cel.

V průběhu trestního řízení bylo spoluprací celníků s policejními orgány Spolkové republiky Německo a Rakouské republiky zjištěno, že zadržený muž několikrát prodal rakouským a německým státním příslušníkům dalších celkem 1,95 kilogramů krystalické látky obsahující metamfetamin. Obchody probíhaly v tržnici, kde pachatel provozoval několik stánků s běžným zbožím, zejména s textilem.

Zákazníci přijížděli pro drogy ze zahraničí

Podle mluvčí celníků byl v průběhu trestního řízení zadokumentován prodej téměř čtyř kilogramů krystalické látky obsahující metamfetamin. Předběžné zkoumání ukázalo, že se jedná o vysoce kvalitní, zhruba 80procentní metamfetamin.

„Zajistili jsme rovněž prostory, které zadržený využíval k uskladnění metamfetaminu. Tam ho vážil a balil do sáčků. Na tržnici si vytvořil síť dlouhodobých zákazníků, kteří za ním dojížděli ze zahraničí,“ dodala Kaňková.

Na zadržení pachatele se podílela nejen speciální složka celní správy SON, ale i policejní složka URNA a příslušníci Národní protidrogové centrály. Věc byla s návrhem na zahájení trestního stíhání předána Národní protidrogové centrále Policie ČR. Obviněnému hrozí osm až dvanáct let vězení.