Dopisy od saských panovníků, které zmizely v 90. letech minulého století, se vrátily do chebského archivu. (Ilustrační snímek)

Dopisy od saských panovníků, které zmizely v 90. letech minulého století, se vrátily do chebského archivu. (Ilustrační snímek)

Ukradené glejty se vrátily do Chebu, dopis od Karla IV. se hledá dál

  • 0
Zlomek sbírky cenných dopisů, které zmizely v 90. letech minulého století, zajistili policisté u pražského překupníka. Tento týden je vrátili zpět do chebského archivu. Jde o dokumenty, jejichž hodnota přesahuje podle ředitele archivu čtvrt milionu korun.

"Jedná se o glejty saských vévodů chebským obchodníkům na výroční trhy do Lipska a Drážďan. Jsou to listiny z 15., 16. a začátku sedmnáctého století," popisoval ředitel chebského archivu Karel Halla.

Jde celkem o 15 kusů cenných papírů, všechno to jsou originály psané na ručním papíře s vodoznakem a pečetí. "Jejich hodnota je víc než čtvrt milionu korun," vypočítal Halla.

Co se ztratilo?

Z chebského archivu se ztratily stovky královských písemností významných panovníků od Karla IV. až po Marii Terezii.

Dopisy na hadrovém papíře opatřené vodotiskem mají všechny náležitosti včetně královské či císařské pečeti a podpisu.

Mezi nejvzácnější patří dopis od Karla IV. z roku 1354, kterým osvobodil město Cheb od placení cla.

Další korespondence je například od Václava IV., císaře Zikmunda nebo od Jagellonců.

Archiválie objevili v aukční nabídce pracovníci chebského archivu a upozornili policii, která dokumenty zajistila u pražského překupníka.

Zatím jde ale jenom o malou část ze vzácné sbírky, která se ztratila v 90. letech minulého století.

Chybějící dokumenty objevila rozsáhlá revize, která začala v roce 1993, kdy se na aukci v německém Bamberku objevil první dokument z chebského archivu. Revize obrovského množství materiálu trvala deset let a zjistilo se, že chybí přes deset tisíc písemností.

Nejvzácnějším ukradeným dokumentem je dopis od Karla IV. z roku 1354, kterým osvobodil město Cheb od placení cla.

Část cenných dokumentů z chebského archivu se objevila už v říjnu 2010 v nabídce aukční síně ve Vídni, ale rakouská strana je odmítla vydat. Tvrdila, že se dostaly do rukou soukromých sběratelů legální cestou (více čtěte zde).

"Pořád jsem se ale nevzdal naděje, že se do Chebu vrátí. Vyšetřování pořád pokračuje, bylo by předčasné dělat nějaké závěry," uzavřel Halla.